Fredrik Reinfeldt gjorde något helt sanslöst i Agenda. Han försökte skrämmas med Miljöpartiets jämställdhetsengagemang.

– Någon står med en skylt och säger nu blir det en feministisk revolution och jag vet inte riktigt hur det kommer att drabba och påverka människor i Sverige, säger statsminister Fredrik Reinfeldt i Agendas studio.

Verkligen? Hur feminismen kommer att DRABBA människor i Sverige? Statsministern borde rimligen vara mer skrämd av att varannan svensk kvinna får fattigpension, enligt Pensionsåldersutredningen och regeringens egen delegation för jämställdhet i arbetslivet.

Det är inte feminismen som är Sveriges problem – utan sexismen som genomsyrar hela vårt samhälle. Det är inte en åsiktsfråga utan en kunskapsfråga, som Gudrun Schyman brukar uttrycka det.

Kvinnor tjänar 14 procent mindre än män, i genomsnitt. Om deltiderna tas med i beräkningen tjänar kvinnorna nästan 25 procent mindre än männen. Under ett helt arbetsliv motsvarar det drygt 3,6 miljoner kronor.

Svenska kvinnor och män jobbar i genomsnitt lika mycket, åtta timmar per dag. Men medan männen arbetar på jobbet och får lön och pensionspoäng, så utför kvinnorna en stor del av sitt arbete obetalt i hemmet. En genomsnittlig kvinna arbetar 47 minuter mer per dag i hemmet än en genomsnittlig man. På ett år blir det sju veckor mer.

Dessa hårda fakta decimerar Fredrik Reinfeldt till en möjlig ”upplevelse” hos kvinnor:

– Om flickor och kvinnor i Sverige upplever att det fortfarande finns brister i jämställdhet, glastak och det som hindrar, då är det ett allvarligt samhällsproblem.

Han fortsätter med en utläggning om hur synd det är om ”grabbarna” och ”killarna”. De misslyckas ju i skolan och har en osäker arbetsmarknad medan den offentliga sektorn – underförstått där ”brudar” och ”tjejer” jobbar – står inför stora pensionsavgångar och många nya jobb.

Hela resonemanget är så omedvetet att klockarna stannar. Feminismens mål är ju att bryta myten om kvinnor och män som varandras motsatser för att på så sätt göra alla människor friare.

Om Sverige ska lyckas med att säkra personalförsörjningen i den offentliga sektorn krävs inte bara att arbetsvillkoren och lönerna blir bättre där. Då måste vi även sluta ”köna” arbetsplatser så att fler män kan följa sina hjärtan och bli välfärdsarbetare.

Jag tar förresten tillbaka att Fredrik Reinfeldt skulle vara omedveten. Mer troligt är att han vet precis vad han säger och varför.

Moderaterna är inga trovärdiga feminister. De har svårt att erkänna hur individer drabbas av strukturer och har missat feministtåget för länge sedan. Det förstår strategen Fredrik Reinfeldt. Så nu försöker han vinna sexisterna i stället – de som hävdar att ”jämställdheten har gått för långt” och att ”feminismen hatar män”.

Reinfeldt drar helt enkelt slutsatsen att det finns väljare att vinna. Någon har kanske tipsat honom om att ”Maskulint Initiativ” (ja, det är sant) har över 30 000 likes på Facebook.

Ovärdigt en statsminister är det oavsett.