Vi som trodde att botten var nådd när Skånepolisens romregister avslöjades – vi hade fel.

En dryg månad efter Dagens Nyheters avslöjande om Skånepolisens romska register svänger debatten. Nu ska journalistiken misstänkliggöras och polisen rentvås.

– Vi har inget romskt register, Det är en tankekonstruktion som skapats av Dagens Nyheter, dundrar Skånepolisens chefsjurist Monica Nebelius i Agenda.

Hon tycker att det är ”oerhört obehagligt att över huvud taget figurera med mitt namn på ett papper” som ska förklara att polisen inte registrerar romer.

Hoppsan. Hon råkar inte ha reflekterat över hur alla de oskyldigt registrerade romerna ska känna? Föräldrarna med registrerade småbarn, till exempel.

Även Svenska Dagbladet ifrågasätter Dagens Nyheters avslöjande. Ledarskribenten Sanna Rayman exemplifierar med ”en bekants syskon” som i tonåren umgicks med ett knarkargäng och därför fick polisens ögon på sig:

”Om man hänger runt med kriminellt verksamma kan man slinka med i en del spaningsmaterial.”

I samma tidning skriver Per Bauhn, professor i praktisk filosofi, att de starka reaktionerna måhända är ”en typisk reflex av vår samtida identitetspolitiska hyperkänslighet”.

Han hävdar att ”inget har framkommit” som tyder på att romregistret måste vara rasistiskt.

Nebelius, Rayman och Bauhn delar uppenbarligen inte Petra Stenkulas bedömning. Hon har berättat för DN att hon personligen har förbjudit Skånepolisen att föra etniskt baserade register över romer. Det skedde i början av 2000-talet, när Stenkula var jurist med ansvar för hanteringen av personuppgifter. Numera är hon biträdande chef för länskriminalen.

Försvaret av Skånepolisens registrering andas minst sagt obehagliga fördomar om romer. Registret jämförs med kartläggningar av maffiakretsar i USA. Mellan raderna sägs alltså att romer skulle vara typiska utövare av organiserad grov brottslighet.

Romerna är Europas i särklass mest förföljda folkgrupp. I Sverige har romer tvångssteriliserats och fördrivits. Den lokala ordningsstadgan förbjöd länge romer att stanna mer än tre veckor i samma kommun. Först på 1960-talet fick romska barn rätt att gå i skolan i Sverige.

Rasistiska myter om romer poppar upp med jämna mellanrum, ofta helt utan källkritik. Det senaste exemplet är fallet Maria – flickan som omhändertogs av grekiska myndigheter ur ett läger. Paret som hade hand om henne sitter fortfarande gripna.

Även svenska medier antog att den blonda Maria måste vara kidnappad, för hon levde ju med romer. Nu har det visat sig att mamman inte kunde ta hand om Maria och därför lämnade bort henne som baby.

”Kriminella ligor som utnyttjar barn finns i varje samhälle – särskilt fattiga – men att länka bortförande av barn med romsk etnicitet är inget annat än att bevara en rasistisk medeltida myt”, skriver Louise Doughty i The Guardian.

De senaste veckorna har rasistiska myter om romer fått fritt spelrum igen. Vi som trodde att den antiziganistiska botten var nådd när Skånepolisens register avslöjades – vi hade fel.