Bild: Wikimedia commons

1. Antisemitism är en rasism.

2. I vinter har antisemitismen aktiverats över hela kontinenten. Expo redovisar en rapport från judiska församlingarna i Sverige om fyra brandattentat, sönderslagna butiksfönster, misshandel, hot och trakasserier. Våldet verkar följa ett starkt europeiskt mönster. I Rom har till exempel ett fackförbund för handelsanställda uppmanat till bojkott av judiska butiker. Kommer övergreppen att försvinna av sig självt? Knappast.

3. Att Israels massaker i Gaza framkallat den latent liggande antisemitismen är uppenbart. Men det finns fler orsaker. Europa är på väg in i den största ekonomiska kollapsen sedan 1930-talet, och den har redan börjat slå över i en politisk kris. När rasismen växer ökar också antisemitismen. Hatet mot européer från Afrika och Mellanöstern, den växande islamofobin, underlättar för antijudiska föreställningar.

4. Liberaler försöker fästa antisemitismen på enbart vänstern. Tro dem inte. En undersökning bland tonåringar från Forum för levande historia visade att flest antisemitiska föreställningar finns bland moderata sympatisörer. Minst bland vänsterns. Antisemitism är inte en partifråga, den är ett samhällsproblem.

5. Att de som brukar slå larm om antisemitism har låg trovärdighet är ett stort problem. Ibland verkar frågan helt enkelt exploateras för att undvika debatt om israeliska brott mot mänskliga rättigheter. Bland dem som anklagats finns bland andra Per Gahrton, Jan Hjärpe och Jan Guillou. Seriöst? Så går det om man blandar samman Palestinadebattens passioner med frågan om antisemitism i Europa.

6. Det finns gränser där kritik av Israels våld glider över i rasism: När man börjar använda nazismen och förintelsen som jämförelse. När man kallar den israeliska pr-lobbyn i USA för en judisk. När man drar likhetstecken mellan Israels politik och judar i Sverige. När man börjar spekulera om global judisk makt. Det är självklart att vänstern ska vara vaksam vid gränserna. Men så är det inte alltid.

7. I vinter har det funnits protester, även från radikala röster, mot vänsterpartisten Jinges populära blogg, eftersom där funnits antisemitiska glidningar och inslag. Andra har menat att protesterna är olämpliga eftersom de misstänkliggör Israelkritiskt arbete. Så kan man inte resonera. Antisemitism och rasism måste uppmärksammas var den än finns. Kritik går före solidaritet.

8. Antisemitism är som andra rasismer strukturell. Den märks därför även i det oavsiktliga. Rasismens energistormar drivs nu framåt av våld och diskriminering som i första hand riktas mot Europas romer, svarta, de med rötter i Mellanöstern och Sydasien. Men antisemitismen sveps med, förstärks med ny kraft, får sin särskilda karaktär och laddning av historien och finner nya uttryck genom Palestinakonflikten. Den får aldrig negligeras. Alla rasismer har antisemitiska konsekvenser.