De närmaste veckorna avgörs om 750 000 privatanställda tjänstemän får ett nytt omställningsavtal. Arbetsgivarna är tydliga med vad de vill ha.

Målsättningen för fackets förhandlare i samverkansorganisationen PTK och arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv har varit att ett avtal ska vara klart före jul. Avtalet, som funnits i många år, reglerar villkor för privatanställda tjänstemän som blir av med jobbet. Enligt avtalet får de möjlighet till olika former av stöd. Nu är förhoppningen att bygga ut avtalet.

Men för att privattjänstemännen ska få sin julklapp återstår en hel del. Det avtalsförslag arbetsgivarna överlämnade för en tid sedan finns det minst sagt starka åsikter om inom PTK.

Enligt förslaget som avslöjades i tidningen Arbetet vill arbetsgivarna ändra turordningsreglerna som används vid uppsägning. I dag styrs turordningsreglerna av anställningstid – de med kortast anställningstid ska sägas upp först. Men arbetsgivarna vill att de anställdas kompetens ska avgöra vilka som sägs upp. Och det ska främst vara arbetsgivarna som ska få avgöra vilka som har rätt kompetens.

Förslaget kritiserades direkt av ett av PTK:s förbund, Sveriges Ingenjörer. Om det förslaget blir verklighet skulle fackets möjligheter till lokalt inflytande vid inskränkningarna i princip försvinna.

Några dagar senare konstaterade Saco:s ordförande Göran Arrius att det är helt uteslutet att arbetsgivarna får avgöra vem som har rätt kompetens och ska vara kvar.

Det fanns också oro för att kritikerna inom PTK skulle köras över. Även om organisationen består av 26 förbund domineras den av TCO-förbundet Unionen som med sina 442 000 medlemmar organiserar över hälften av PTK-förbundens medlemmar.

Inte minst har en en oro funnits för att Unionen skulle ha en mer välvillig inställning till arbetsgivarnas förslag och att TCO-förbundet i kraft av sin storlek skulle tvinga alla andra medlemsförbund till eftergifter.

I slutet av förra veckan verkar dock eventuella oklarheter ha klarats ut och nu görs försök att komma till ett avslut före jul.

Men det betyder inte att frågan om ändrade turordningsregler är avförd från förhandlingsbordet. Allt sedan förhandlingarna mellan PTK och Svenskt Näringsliv inleddes om ett nytt omställningsavtal har arbetsgivarna varit mer än tydliga.

För att Svenskt Näringsliv ska acceptera förändringar i nuvarande avtal krävs att turordningsreglerna vid uppsägning ändras. Efter de fackliga reaktionerna på arbetsgivarförslaget som läckte ut vet arbetsgivarna att det förslaget är omöjligt.

Nya förslag kommer och frågan är var PTK-förbundens gemensamma smärtgräns går. De vet att någon form av eftergift är nödvändig för att få igenom de egna kraven som bland annat handlar om att sjuka och visstidsanställda ska omfattas av ett framtida omställningsavtal.

Men det är inte bara PTK-förbunden som vet att eftergifter är nödvändiga. Det vet alla andra i arbetsmarknadssverige. Därför kommer den uppgörelse som parterna hoppas nå före jul att läsas med lupp.

Facken – inte minst LO – kommer att granska överenskommelsen med förhoppningen att inga förändringar är gjorda av turordningen. Arbetsgivarna läser med förhoppningen att förändringar äntligen skett i turordningen – något de velat mycket länge.

Anna Danielsson Öberg, frilansjournalist