Den svenska sjukvårdsdebatten har länge präglats av ideologiska skygglappar. Högern har låtit doktrinen om att privat alltid är bättre än offentligt råda. Vänstern har svarat med att offentligt alltid är bäst.

När Stockholms läns sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt nu försöker att ange ny riktning för moderaternas syn på saken, betyder det inte att debatten verkligen kommer att utvecklas eller förändras. Hennes utspel på DN debatt i helgen är inget annat än ett kommunikativt och retoriskt trick, regisserat av moderaternas partisekreterare Per Schlingmann. Och socialdemokraterna kommer troligtvis inte att kunna möta upp med ett konstruktivt bidrag till diskussionen.

Andemeningen i Filippa Reinfeldts och Per Schlingmanns debattartikel är att moderaterna inte längre ska prata om huruvida vården ska drivas i privat eller offentlig regi. Patientens bästa ska plötsligt ligga i fokus. Det är ett erkännande av att dogmer och inte medborgare hittills har varit politikens medelpunkt för moderaterna. Med det sagt är det inte säkert att moderaterna ändå inte kommer att driva på privatiseringen av vården intill absurdum. De gör det bara inte till huvudsaken, utan till en bifråga.

Men vem som driver vården är inte alltid en bifråga. Det är ett problem när privatanställda i sjukvården inte får anmäla sina arbetsgivare enligt Lex Sara. Det är ett problem när skattepengar tillåts gå till vinster i stället för tillbaka till medborgarna. Pratet om "mångfald" i den offentliga sektorn i Stockholms län och i länets borgerliga kommuner har inte lett till annat än enfald – till att alla offentliga alternativ på sina håll försvunnit eller är på väg att försvinna från välfärdssektorn.

Därför är det också extra intressant att det är just Filippa Reinfeldt som gör det här utspelet och som ska leda den moderata arbetsgrupp som ska se över sjukvårdspolitiken. Samma Filippa Reinfeldt har i många år styrt Täby kommun, där ideologiska skygglappar har lett till att det i dag inte finns några offentliga förskolealternativ för medborgarna. Samma Filippa Reinfeldt är med och styr Stockholms läns landsting, som länge har varit och fortfarande är skyltfönster och experimentverkstad för hardcorehögerns privatiseringsiver.

Först lanserades det nya arbetarpartiet, nu kommer det nya välfärdskramarpartiet. Men precis som retoriken före valet inte går ihop med alliansregeringens praktik – slakt av a-kassan – kan väljarna räkna med att denna välregisserade föreställning om sjukvårdspolitiken är ännu ett spel för gallerierna. Det är dags för moderaterna att ändra politik, inte retorik.