Vilken trött Almedalenspanare är du?

Vad är egentligen den gemensamma nämnaren för Almedalen? Många skulle peka ut rosévinet. Andra skulle nämna de många minglen. En tredje kanske partiledartalen.

Alla har fel.

Det som verkligen binder samman Almedalen är den stormvind av trötta Almedalenspaningar som lägger sig som en blöt filt över den politiskt medvetnes sociala medier. Problemet är så utbrett att frågan faktiskt inte är om du är det. Frågan är hur du är det. För bara genom medvetenhet kan man nå bättring och, till slut, katarsis.

Som tur är har Magasinet Arena ställt samman ett snabbt och enkelt test. Svara på dessa enkla frågor, räkna vilken bokstav du fått mest och kolla sedan vilken trött Almedalenspanare just du är.

1. Almedalen har precis dragit igång. Hur spanar du?

A. Du lägger ut en bild från din underbara semester någon helt annanstans på Instagram. Sen skriver du. ”Titta på min underbara semester. Den är inte i Almedalen.”

B. Du sätter dig ned och börjar fila på en stark krönika som ska slå blåsa taket av den här jävla hycklande skittillställningen. ”I Almedalen råder febril aktivitet och precis alla, ja alla, seminarier är det viktigaste och mest angelägna som kan hända just nu på Almedalen, för de i panelen…” skriver du. Sen skrattar du åt dig själv. Du är kingen. Spaningskingen.

C. Du skriver på Twitter: ”Alla era uppdateringar får mig att känna att jag absolut inte ångrar att jag inte är på Almedalen”.

D. Du dricker rosévin. Pratar med lite folk jag känner. Livet är gott.

2. Magdalena Anderson har precis hållt sitt tal. Hur spanar du?

A. Du lägger ut en bild på en pool. Dina fötter är doppade i poolen. I horisonten kan man skymta en strand och ett hav. Du skriver ”Nån höll kanske ett tal. Det vet jag överhuvudtaget inget om. Jag är nämligen utomlands och tänker inte på något annat än att ha det underbart.”

B. Inte ens Löfven är här tänker du. Det är ett tecken på nått. Hmm. Du fortsätter på krönikan. Kommer på en stark rad. ”Vanligt folk? Vem umgås med vanligt folk? Haha, vi är här för att umgås med varandra, vi viktiga, så det bekommer inte oss.”. Du är så jävla grym på text.

C. Du skriver på Facebook: ”Jag har inte alls kul just nu, men Almedalen däremot, där verkar det riktigt, trist och tråkigt”.

D. Du kollar på talet. Det är väl vad det är. Ett tal. Jaja.

3. Dina sociala medier börjar nu överflödat av information om Almedalen. Det går inte att komma undan. Hur spanar du?

A. Du lägger ut en bild på en medelhavsstad som badar i ljus och färger. Taggar in namnet på din medelhavsstad. Den har ett konstigt spanskt namn. Sen skriver du ”Ser ju fint ut i Visby. Men inte lika fint som i den här staden. På min semester som jag har.”

B. ”Herregud”, tänker du, ”ser ingen det jag ser?”. Du tänker att det är som en ytlig parodi. Detta är inte demokrati. Det är vidrig PR-elitism. Att ingen kan ha förstått detta innan. Du kokar, men är samtidigt glad för det ger dig stoff till din krönika. Du skriver: ”Och det måste twittras hela tiden. Det ska också koras, utnämnas och delas priser till viktigaste, mäktigaste, mest inflytelserika, mest delade, bästa, skönaste och till och med snyggast klädda? Politiken då? Äsch vem bryr sig, sluta vara så tråkig och politisk korrekt, nu är vi här, det är det som är det viktigaste.” Det är fullkomligt genialt. Dina ord är guld.

C. Du ligger ihoprullad på sängen av FOMO-relaterad ångest. Du darrar och gråter. Kudden är blöt av tårar och snor. Sen skriver du ”Hörde att det regnade i Visby? Så ovärt!”

D. ”Oj vad de skriver och fotar”, tänker du. Så du tar också en go bild. Kanske en kul bild. Lägger upp på nätet. Lika bra ändå.

MEST A – Den trötta semesterspanaren

Du är på semester men ingen du känner bryr sig för de är också på semester. Betald av jobbet. Det är ditt eget fel att du inte tackade ja. Get over it.

MEST B – Den trötta kejsaren är naken-spanaren.

En otroligt vanlig kategori. Du har ju förstås inte fel i sak. Problemet är att du fått för dig att inte alla vet om exakt hur tillståndet är och själva har sagt det mellan 100 och 300 gånger tidigare, och läst lika många texter på exakt samma tema. Du är även Özz Nûjen.

MEST C – FOMO-spanaren.

Du ångrar rätt mycket att du skulle visa dig brydd inför tramseriet, som du sagt på fikat halva våren, nu när du sitter ensam på kontoret förutom städaren som kommer in och städar och får dig att känna dig jobbigt självmedveten. Du kunde ha varit i Visby. Detta är på dig.

MEST D – En ganska vanlig person.

Du är en ganska vanlig person. Här finns inget att säga. Du är bara med här för komisk effekt.