1967 försökte en stor folksamling att få Pentagon att levitera genom att sjunga uråldriga arameiska exorcist-ramsor. Foto: Frank Wolfe/Lyndon B. Johnson Library

De nutida häxornas trollformler mot Trump är kanske ingen ny metod, men den massiva uppmärksamheten de har fått är det. Det är logiskt i en tid där den presidentkandidat som kan generera mest klick vinner valet i världens mäktigaste land. 

Bind them in chains
Bind their tongues
Bind their works
Bind their wickedness

Mässa den här ramsan, tänd ett orange ljus och bränn en osmickrande bild av Donald Trump. Det är vad som krävs för att ta del av det open source-trollformelskastande som just nu bedrivs för att få Trump ut ur Vita huset.

För extra effekt kan Trumps egen favoritfras »You’re fired!« få avsluta ritualen. Upprepa varje fullmåne under våren. Du gör det i sällskap av hemliga och öppna sammanslutningar av häxor, nypaganister och magiker över hela USA. Till och med Lana Del Rey uppges delta. I en viral video från den politiska klicksajten NowThis poängterar en av ritualdeltagarna att det är viktigt att hitta nya sätt att protestera på. Att det kan bli tröttsamt att vara ute på gatorna och skrika hela tiden.

Det är nu inte första gången som Vita huset blir föremål för magiska ritualer. 1967 försökte en stor folksamling, uppmanade av the National Mobilization Committee to End the War in Vietnam, med hjälp av bland andra Allen Ginsberg, att få Pentagon att levitera genom att sjunga uråldriga arameiska excorcist-ramsor. Detta skulle leda till att Vietnamkriget skulle tvingas upphöra. 1968 genomförde även gruppen W.I.T.C.H (The Womens International Terrorist Conspiracy from Hell) en serie aktioner där de bland annat kastade en förbannelse över Wall Street.

Idéen om häxor som ett radikalt hot mot den patriarkala ordningen är inte ny. Feminister har odlat de teorierna sedan 1860-talet, som Per Faxneld skriver om i sin avhandling Satanic Feminism.

Men »De magiska arbetarna«, som de kallar sig själva i Facebookgruppen BindTrump (som i skrivande stund har runt 1000 medlemmar), står förstås inte oemotsagda. I CBN:s mest populära program 700 Club uppmanar programledaren Pat Robertson kristna att be för Trump, för att skicka förbannelsen tillbaka till häxorna själva.

»I bind you Satan, and the forces of evil« mässar Robertson på bästa sändningstid. Den högerextrema kristna organisationen The Christian Nationalist Alliance har förklarat ett »andligt krig«.

När förtryckta grupper organiserar sig och pekar på orimligheten i sin verklighet så bemöts de av en enad front av fantasier.

Något har hänt. Den redan uppskruvade amerikanska verkligheten har skevats tills lite extra. Det vill säga, verkligheten som vi förstår den. Den medierade verkligheten. För det är ju lätt att känna att allt är på låtsas. Att samtiden är en ond dröm. Att vi somnade på bussen efter en lång arbetsdag och snart kommer väckas av busschauffören på ändhållplatsen med metallsmak i munnen, men ändå med den befriande känslan av »puh«.

Konstnären och skribenten Hannah Black skriver i texten »New World Disorder«, publicerad på Art Forum, att den politiska verkligheten i dag handlar om »vita fantasier« hos alt-right-anhängare och Trumpsupportrar.

»If ’Jihadi Obama’, as the frog people call him, can be president, why not an elderly Hitler-cosplay kleptocrat? If Black people can rise up with the demand that the police stop killing them, the red hats ask themselves, why can’t white people rise up with the demand that they be allowed to kill whoever they like?«

När förtryckta grupper organiserar sig och pekar på orimligheten i sin verklighet så bemöts de av en enad front av fantasier. De som står för  och stödjer maktordningen slår bakut: Allt ni säger är så orimligt att vi lika gärna kan hitta på vad som helst. Om en svart man kunde få vara president så kan lika gärna världens mest vita kränkta man bli det. Om ni säger att ert förtryck är på riktigt, och att vi är roten till det, ja, då kan vi säga vad som helst. Då är ingenting på riktigt längre. Då ändrar vi reglerna, bara för att vi kan.   

De nutida häxornas trollformler mot Trump är här kanske ingen ny metod, men den massiva uppmärksamheten de har fått är det. Det är logiskt i en tid där den presidentkandidat som kan generera mest klick vinner valet i världens mäktigaste land. Häxornas trollformler rör sig på samma frekvens som de här »vita fantasierna«. Allt är liksom på låtsas. Och samtidigt kan det kollektiva utövandet av en trollformel ses som en metafor för motstånd, även om man kanske inte tror på det. Att samlas och upprepa det som ska ske, bör ske, måste ske, tills det till slut slår in.

Sanna Samuelsson är journalist

Texten publicerades först i Magasinet Arena #2-2017