Undrom är byn som tog emot flest flyktingar procentuellt i Sverige. Magasinet Arenas Ida Forsgren skildrar den lilla orten före och efter migrationspolitikens omställning.

Pjäsen heter Mind never blind och skildrar terror och diktatoriskt förtryck. Usama Hussein tar fram sin mobil och letar fram filmklippet från generalrepetitionen. I en av scenerna står skådespelarna uppradade med bindlar för ögonen. De famlar med händerna, följer rösten från en man de tror är en religiös ledare – men de blir lurade. Mannen symboliserar i själva verket Daesh, Islamiska staten, förklarar Usama.

– Daesh säger sig verka i islams namn och människor följer dess ledare med slutna ögon. Egentligen representerar de inte vår religion.

Usama är filmmakaren från Irak som verkligen ser ut som en konstnär. Stora uttrycksfulla ögon, en marinblå halsduk smakfullt knuten runt halsen och en känslighet i sättet han tar in sin omgivning – som att den går rakt in. Usama flydde Irak under dödshot. Många av hans vänner blev skjutna under en demonstration, berättar han. Landets makthavare var allt annat än glada över deras regimkritiska kortfilmer och publika uttalanden.

– Men nu har jag skrivit en ny regimkritisk pjäs.

Usama ler segervisst. Han är en av många flyktingar som har placerats på ett av asylboendena i Undrom, en liten by vid älven i Ångermanlands inland.

Det är april 2016 och Undrom är den ort som i förhållande till befolkningsmängd har tagit emot flest asylsökande i hela Sverige. Den nedläggningshotade byskolan har fått 16 nya elever, äldre kvinnor från byn håller i frivillig svenskundervisning på asylboendena och i en ny integrationsplan beskriver länsstyrelsen hoppfullt hur flyktingströmmen kan öka bosättningen i Västernorrland.

Mycket kommer förändras efter april 2016. Sverige ska gå från EU:s generösaste flyktingpolitik och en statsminister vars »Europa inte bygger murar«, till ett land med gränskontroller och asylregler på EU:s lägstanivå.

Och i makropolitikens centrum står Undrom och asylsökande som Usama Hussein. Människor som direkt påverkas när svensk politik skrivs om, men som också är fyllda av drömmar och hopp om en bättre framtid. När pjäsen Mind never blind visas för publik för första gången är hela bygden inbjuden till premiären. Nästa steg är att kontakta Sollefteå amatörteater och se om de kan sätta upp pjäsen där. Från den norrländska glesbygden är Usama fast besluten: här ska han återta kontrollen över sin konstnärliga frihet.

Ida Forsgren, journalist

Detta är ett utdrag ur en text publicerad i #5 2016 av Magasinet Arena. Vid citering, referera till Magasinet Arena. Vill du läsa vidare? Köp numret här.