Av: Björn Werner

Nationaldagen har få traditioner kopplade till sig. Inte så konstigt kanske, eftersom den är en ihophafsad nödraket till helgdag inslängd för sisådär 10 år sen av en förvirrad socialdemokratisk regering, antagligen mest för att annandag pingst var en om möjligt ännu mer orimlig dag att ha en röd dag på. Men vissa traditioner har faktiskt börja uppstå.

Varje nationaldag tar sig nämligen kort sagt varenda namnkunnig krönikör och ledarskribent på sig ansvaret att riffa loss lite kring temat “Sverige”. Och, varje år gör tidningarna sitt allra bästa för att hitta den perfekta bilden på en svensk flagga som liksom fångar den där känslan av håglösa åsikter och småkall försommar som är nationaldagstexternas kredo. En härlig tradition, men det kan bli direkt stressigt att klicka sig runt från mediehus till mediehus. För den som i godan ro vill få sin årliga flaggdos har därför Magasinet Arena gjort ett mediesvep. Hur snygga är egentligen tidningarnas flaggor i år? Vem har lyckats bäst? Häng med!

Expressen

Skärmavbild 2017-06-05 kl. 12.42.07

Lars Lindströms inte helt oväntade krönika om att alla har rätt att gilla svenska flaggan förnekar sig inte bildmässigt. Fanan är fångad i ett stiligt underifrånläge, med en sorts försommaraura glödandes runt kanterna mot en klarblå himmel fri från både moln och chemtrails. Stort plus i kanten till att Lars omtänksamt har knäppt bilden själv och alltså sparat Expressens dyra bildbyråpengar. Om han inte tagit pengarna själv förstås. Sniket i så fall, Lars. Inte minst med tanke på ditt generösa tema om att svenska flaggan är allas.

Göteborgs-Posten

Skärmavbild 2017-06-06 kl. 12.25.21

Dan Korn har skrivit en ledare där han, baserat på att han läst några böcker, har kommit fram till att nationalstaten behövs. Utan nationalstaterna hade exempelvis EU, en union bestående av nationalstater, kollapsat. Bara en sån sak. Bildvalet är förbryllande, men ändå hoppfullt. Glada, lite äldre människor i kostym, viftar med flaggor så det står härliga till. Dan vill också vara med, kan man ana, där han sticker upp lite i ena sidan av hörnet. Det framgår inte om bilden är ett montage eller inte, så det blir upp till läsaren själv att avgöra. Är Dan med eller inte? Och varför har han i så fall ingen flagga själv?

Expressen igen

Skärmavbild 2017-06-06 kl. 12.33.39

Expressens osignerade ledare konstaterar att Sverige är ett fint land och hänvisar till statistik som visar att Sverige är nästan bäst på allt, utom att vi förstås har för höga skatter, men om de var lägre skulle vi nog vara allra bäst. Det framgår också att Sverige är världens godaste land, som i att vi är det mest positiva exemplet för resten av världen. Det tycker Expressen är bra men också dåligt, för nu är Sverige nog ändå för goda, som tror att vi har en “moralisk skyldighet att sätta detta på spel”. Man kan ana att det handlar om invandringen. Lika bra att ingen säger åt dem att invandringen i Sverige drastiskt ökat tillväxten det senaste året. Flaggbilden är, till skillnad från krönikan, däremot otroligt stark, stolt vajande över en sorts landsbggd som skulle kunna vara Pommern men nog är Skåne. Små moln som utspilld mjölk på en blå himmel som liksom är så blå att den går bortom färg i horisonten. Sublimt.

Svenska Dagbladet

Skärmavbild 2017-06-06 kl. 12.42.12

Intelligenstidningen SvD har helt tappat taget och lagt upp en bild på ett vikingaskepp i finska färger för att illustrera en skönt fluffig text om att det var bättre förr, men att det säkert kan bli bättre igen om vi skärper oss. Sanslös miss att inte ta chansen till en stolt vajande fana i detta läge. Många tror på er, Svenskan. Gör oss inte besvikna på detta vis.

ETC

Skärmavbild 2017-06-06 kl. 12.56.30

ETC har på debattsida tagit in författaren Nasser Naje Lazem. Han gillar inte alls nationalstaten. Människor är ju människor oavsett och så vidare. Ja ni vet. Jättesnällt och helt utan förankring i några verkliga förutsättningar. En äkta dreamer. Vad skulle vi göra utan dreamers. Men vilken himla mysig bild han fått hörrni! Ballonger! Är det ett skepp i Riddarfjärden man skymtar där i bakgrunden? Jag tror det. Stockholm på sommaren ändå.

Det var det hela. Har vi missat någon? Maila till fagrafanor@arenagruppen.se och berätta.

Björn Werner