Bild: Peter Knutsson

Då: Tunnelbanan färdigbyggd. Nu: Välkommen t-banesatsning

Tunnelbana till Nacka tycks nu bli verklighet. De borgerliga partierna i Stockholms läns landsting körs över av sina partier på nationell nivå. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver partiledarna för M, FP, C och KD att en utbyggnad av tunnelbanan till Nacka är ”en av de viktigaste investeringarna för minskad trängsel i Stockholmstrafiken.”

I februari i år röstade den borgerliga majoriteten ned Socialdemokraternas förslag om att inleda en förstudie om utbyggnad av tunnelbanan till Nacka. Det hette då från borgerligt håll att man ville invänta en idéstudie som ännu inte var färdigställd.

Dagens Arena kunde då avslöja att studien visst var klar. Liksom att trafiklandstingsråd Christer G Wennerholms huvudförslag om spårväg till Nacka sågades i studien. De olika tunnelbanelösningarna fick genomgående bättre omdömen.

När Dagens Arena försökte reda ut varför idéstudien inte registrerats i trafiknämndens diarium som offentlig handling fick vi följande svar från SL:s stabschef Björn Holmberg:
– Christer G Wennerholm sitter också i styrelsen för SL.

Christer G Wennerholm har gjort sig känd som en förkämpe för spårväg. När han i juni förra årets intervjuades av Svenska Dagbladet hävdade han bestämt att Stockholm tunnelbanan var färdigbygd.

– Det finns ingen fysisk möjlighet att inom några år vare sig ta fram planer eller börja bygga, sa Wennerholm till SvD.

Det har tidigare visat sig att satsningen på Spårväg City inte har lett till någon resandeökning. Bygget av NK-Express blev också 60 miljoner kronor dyrare än planerat.

Det låter helt annorlunda när Christer G Wennerholm nu kommenterar utredningen av tunnelbana till Nacka.
– Jag välkomnar regeringens tydliga besked, säger Wennerholm i ett pressmeddelande.

Även finansborgarrådet Sten Nordin (M), som precis som Wennerholm hävdat att t-banan är färdigbyggd, tycks nu ha svängt.
– Äntligen en satsning på Österleden, säger finansborgarrådet Sten Nordin i pressmeddelandet.

Förutom Christer G Wennerholms olika turer i fråga om kollektivtrafiken har Dagens Arena tidigare även kunnat avslöja att Wennerholms styre av SL i vissa fall är olagligt.