Foto: Skärmdump från aftonbladet.se

Regeringen kommer besluta hur den nu ska agera efter budgetomröstningen på onsdagen. ”Det finns några olika alternativ”, sa Stefan Löfven på en presskonferens sent på tisdagskvällen.

Efter regeringens krismöte med alliansens partiledare kallades det till presskonferens sent på tisdagskvällen. Regeringen konstaterade, liksom tidigare alliansföreträdarna, att läget mellan de två blocken var oförändrat.

Alliansen kommer rösta på sitt budgetalternativ, vilket får stöd av Sverigedemokraterna, och avvisar alla inviter från Löfven. Regeringens budget kommer alltså att falla under onsdagens omröstning och en regeringskris är ett faktum.
– Vi har försökt föra samtal med de borgerliga partiledarna för att undvika en situation där Sverigedemokraterna har det avgörande inflytandet. Vi kan konstatera att det inte fanns någon möjlighet till framgång i en sådan diskussion i dag, sa Stefan Löfven.

– Vi menar att vi behöver ha den här typen av samarbete för att Sverigedemokraterna inte ska kunna fälla varje sittande regerings budget varje gång under mandatperioden. Vi kan konstatera att de borgerliga partierna inte har någon plan för hur detta ska skötas. Utan de bekräftar att det är regeringen som sitter med styråran. Det är vi som avgöra, sa Stefan Löfven.

Beslut om hur regeringen nu kommer att agera, sköt Stefan Löfven upp till efter onsdagens budgetdebatt.
– Vi får se vad debatten i kammaren ger, så får vi avgöra efter det. Det finns som jag har sagt tidigare några olika alternativ, sa han.

Som alternativ nämnde Stefan Löfven nyval, att regeringen avgår, att budgeten återförvisas till finansutskottet eller ”andra alternativ”.
– Det tänker vi avgöra efter debatten avgjorts. De borgerliga har dock gjort klart att en återförvisning inte skulle ändra situationen, sa han.

Finansminister Magdalena Andersson (S) underströk att vi nu har en helt ny situation i svensk politik.
– Problemet här är att vi kan stå inför en situation där varje regerings budget fälls i riksdagen två gånger om året. Det är väldigt allvarligt läge för Sverige och för svensk ekonomi. Det är en helt ny spelplan som Sverigedemokraterna har ritat upp vilket försätter de seriösa partierna i en situation där vår bedömning är att vi måste samverka, sa hon.

Stefan Löfven höll med.
– Jag är inte orolig för egen del. Det här är inte en fråga om något politiskt spel, vem som vinner hit eller dit. Det här är allvar för vanliga människor där ute. Vi har just lagt en budget där vi satsar rejält med resurser på skolan för att barnen ska få en utbildning och kommer upp i vuxen ålder som fria starka individer, vi har lagt massor av resurser på äldrevården, på sjukvården och på att återställa ett sjukförsäkringssystem så att det blir mänsklig, sa han.

– Det är det som det här handlar om. Då är det klart att jag blir orolig. Om du har ett parti med de rötterna, med den ideologin att det farligaste de vet sedan andra världskriget, det är muslimer. Att de får den makten och att de stoppar den här politiken som vore väldigt bra för Sverige. Det gör mig orolig, sa Stefan Löfven.