Dagens Arenas granskningar av svensk välfärd och sjukvård visar att verkligheten har hunnit ikapp det gamla powerparet Reinfeldt. Domen blir hård när medborgarna inser att ”nya” Moderaterna i praktiken är mer Täby än sosse-light, skriver Eric Sundström i en analys.

Frustrationen har funnits bland rödgröna strateger i snart tio år och anledningen är en märklig paradox. Politikerduon Fredrik och Filippa Reinfeldt inledde sina respektive karriärer i det nyliberala skyltfönstret Täby. Filippa Reinfeldt fortsatte i Stockholms läns landsting där hon har varit sjukvårdslandstingsråd sedan 2006. Fredrik Reinfeldt blev som bekant statsminister samma år och har sänkt skatterna mer än vad Bo Lundgren föreslog.

Men paret Reinfeldt – som nu har gått skilda vägar vilket är deras privatsak – symboliserade också den livspusselsgeneration som förändrade bilden av de ”nya” Moderaterna mer kraftfullt än vad rödgröna strateger ville förstå. Fredrik Reinfeldt gillade att städa hemma, gjorde korvgryta, dök upp i partiledardebatten i SVT 2006 med barnens Pippi-plåster runt fingret efter en liten olycka med blomstervas hemma i Täby.

Rödgröna strateger skrek att de ”nya” Moderaterna var lika hemska som de gamla. De fick rätt på sikt, men väljarna såg en reell politisk förflyttning och läste om hur trebarnsmamman Filippa hade gått på kryckor under graviditeten och kämpade med sönernas svåra allergier.

Men trots att Filippa Reinfeldt lägger upp bilder på Instagram lika ofta som Jan Björklund gör desperata skolutspel kommer allt fler tecken på att verkligheten hinner ikapp.

Och Fredrik Reinfeldt framstår alltmer som en trött statsminister som i bästa fall syns i kulisserna. Internationell kris? Fråga Bildt. Ekonomin fortsatt dålig? Fråga Borg. Arbetslösheten högre än när jag tillträdde? Fråga Svantesson (fast fråga inte om Livets Ord, tack). Och sysslar polisen med rasprofilering i tunnelbanan? ”Inte mitt ansvar att säga vad som är rätt eller fel”, sa Reinfeldt.

I dag publicerar Dagens Arena två viktiga granskningar som bygger på en omständighet som brukar leda till politiska fall: Det finns snart åtta år av praktiskt förd politik att granska, och utfallet går rakt emot väljarnas förväntningar. Fredrik och Filippa Reinfeldt vann människors förtroende på riktigt, sympatin med de livspusslande politikerna i den nya M-ledningen var genuin, förhoppningen var att de skulle vara ungefär som sossarna, fast piggare. Och: Inte alls lika politiskt extrema som de gamla moderaterna.

Det kapitel i boken ”Den stora omvandlingen” som Dagens Arenas redaktör Mikael Färnbo har skrivit är på flera sätt skrämmande. Filippa Reinfeldts flaggskepp ”Vårdval Stockholm” har inneburit kraftigt minskade resurser till fattiga förorter. Mindre bemedlade invånare söker sig i stället till akuten, där de anställda som bekant dukar under.

I en annan viktig granskning, som Dagens Arena också publicerar i dag, visar Jonna Sima och Fredrik Adolfsson hur kul det måste vara när avknoppade vårdcentraler ramlar ned i knäet på dig. Skattebetalarna står för finansieringen såklart, ägarna plockar ut miljonvinster, insynen är bristfällig, vårdföretagen skrattar hela vägen till banken – men vill inte prata med Dagens Arenas journalister.

Problemet för Reinfeldt och Moderaterna är att det inte bara handlar om journalistiska granskningar längre. Det är verklighetsbeskrivningar som många medborgare känner sig djupt obekväma med. En ny förtroendemätning visar att M störtdyker inom samtliga 25 politikområden och att S har störst övertag i välfärdsfrågor som sjukvård. En annan mätning visar att stockholmarnas förtroende för sjukvården sjunker.

Och då har de rödgröna strategerna inte ens lyckats lansera en begriplig reform som förklarar hur deras sjukvårdspolitik ska förbättra den nuvarande situationen. Tänk om även det inträffar.