Margot Wallström Bild: Martina Huber/Regeringskansliet
Margot Wallström Bild: Martina Huber/Regeringskansliet

Helgens flyktingkatastrof på Medelhavet kan ha krävt över 900 liv. Utrikesminister Margot Wallström vill se ökade resurser till EU:s sjöräddningsaktion Triton.

900 personer befaras ha omkommit när en flyktingbåt kapsejsade i Medelhavet i helgen. Enligt vittnesuppgifter ska ett 50-tal ha varit barn. Vittnen uppger även att 300 personer ska ha varit inlåsta i lastutrymmet. Enligt italienska uppgifter har 28 personer räddats.

Omfattningen gör helgens flyktingkatastrof till den värsta hittills.

I dag möts EU:s utrikes- och justitieministrar för att diskutera situationen i Luxemburg. Sveriges utrikesminister Margot Wallströms kommer kräva ökade resurser till EU:s sjöräddningsaktion Triton.
– För det första vill vi ge mer resurser till sjöräddningsaktionen. Det handlar om både båtar och flygplan, säger Margot Wallström till Ekot.

Enligt Wallström behöver EU arbeta både kortsiktigt och långsiktigt med frågan.
– Det behöver ageras på flera olika spår samtidigt. Dels måste vi försöka lösa konflikterna som de här människorna flyr ifrån. Dels måste vi ta itu med människosmugglarna som lurar dessa utsatta människor, säger Wallström.

Margot Wallström tycker att fler länder i EU borde ställa upp och ta emot flyktingar i samma omfattning som Sverige. Men hon tycker inte att Sverige ska driva frågan om så kallade humanitära visum, som innebär att ge flyktingar möjlighet att söka visum på ambassaden i hemlandet. Trots att det är en fråga som Miljöpartiet driver.
– Man kan diskutera idéer och jag vill inte utesluta någonting. Men jag tycker det är mer relevant att på kort sikt prata om det som redan har nämnts, säger Margot Wallström.