Vd Johan Dennelind. Foto: Telia Sonera
Vd Johan Dennelind. Foto: Telia Sonera

Uppdrag granskning avslöjar omständigheter som tyder på att presidentfamiljen i Azerbajdzjan har fått sex miljarder kronor av Telia i samband med bolagets affär i landet.

Uppdrag granskning kan ha avslöjat den största mutskandalen i svenskt historia räknat i kronor och ören. Det handlar om Azarcell, Telia Soneras dotterbolag och tillika största teleoperatör i Azerbajdzjan.

I februari 2008 köpte Telia Sonera ut den azeriska staten, som ägt en tredjedel av aktierna, ur Azercell. Av någon anledning får Telia Sonera en gigantisk rabatt motsvarande fem miljarder kronor.

Men Uppdrag granskning kan nu avslöja att motsvarande sex miljarder kronor samtidigt i hemlighet slussats till en ”lokal partner” som kan knytas till presidentfamiljen.

”Genom en lång rad beslut via holdingbolag i Turkiet och Holland använder Telia Sonera interna lån, nyemissioner och aktieutdelningar för att den lokala partnern ska tjäna motsvarande sex miljarder kronor, utan att ha investerat ett enda öre.”

Telia Soneras nya ledning bekräftar affären.

– När man tittar djupare på den transaktionen vilket vi har gjort så är det för många frågetecken. Vi spenderade över ett år med expertis utifrån och naturligtvis med expertis även inifrån för att försöka få svar. Men vi har inte svaren och det är besvärande, säger Johan Dennelind, vd på Telia Sonera till Uppdrag granskning.