Silvio Berlusconi och Nicolas Sarkozy träffas idag i Rom för att diskutera hur gränskontrollerna inom EU kan göras mer restriktiva.

Bakgrunden är de tusentals migranter som nu flyr till Europa från Nordafrika. Italien, som tar emot den stora majoriteten av migranterna, har anklagat övriga EU för bristande solidaritet då landet inte tycker sig ha fått tillräcklig hjälp med att hantera invandringen.

Men sedan Italien börjat bevilja sex månaders uppehållstillstånd till Tunisier som sökt sig till Europa har övriga EU reagerat kraftigt – särskilt Frankrike. Många tunisier – som ofta är fransktalande – började nämligen söka sig till just Frankrike, vilket fick franska myndigheter att söka igenom tåg som kommer från Italien.

Med Schengenavtalet från 1996 råder i princip fri rörlighet inom EU (förutom Storbritannien, Rumänien och Bulgarien, som står utanför Schengen). Att Italien och Frankrike nu diskuterar att återintroducera gränskontroller mellan två medlemsländer inom Schengenområdet har stor symbolisk betydelse.

De avskaffade gränskontrollerna inom stora delar av EU ses av många som en av hörstenarna inom den europeiska integrationen.