Bild: publicsbg/flickr

ANALYS. Lågt valdeltagande i EU:s fattigaste land. Förlorarna vann. När blir det nyval i Bulgarien? 

Bulgarien, EU:s fattigaste land, har de senaste månaderna drabbats av enorma protester och politisk turbulens. Tusentals människor har gett sig ut på gatorna för att visa sitt missnöje med låg levnadsstandard, skyhöga elpriser, social och ekonomisk stagnation. Regeringen avgick i februari och sedan dess har sex personer tänt eld på sig själva i ren desperation mot fattigdom.

Det officiella valresultatet visar att det är mindre än 4 procent skillnad mellan de två stora partierna. Konservativa Gerb har fått 30,71 procent av rösterna, efter att 96 procent av rösterna räknats och Bulgariens Socialistparti (BSP) har fått 27,02 procent av rösterna. De enda partierna som klarade 4-procentspärren till parlamentet var nationalistiska Ataka, som fick 7,38 procent och blev det fjärde största partiet och liberala Rörelsen för rättigheter och frihet (DPS), som representerar den turkiska minoriteten i landet. DPS fick 10,59% procent. Den marginella skillnaden mellan Gerb och BSP gör att vissa bedömare flaggar för nyval.

Valdeltagandet var något lägre denna gång. Drygt hälften av bulgarerna röstade. De unga människor som deltog röstade på mindre partier som inte ens kom in i parlamentet, enligt Bulgarisk public service.

Just nu väntar parlamentariskt döläge med fyra partier, två jämnstora och två små. Vilken regering kan ens vara trolig? En koalition med ett av de stora partierna och ett av de små. Enligt Bulgariens författning, går frågan om att bilda regering först till det största partiet, i skrivande stund högerpartiet Gerb. Men för att kunna bilda regering behöver det största partiet de andra partiernas stöd. Då partierna i näst störst ordning inte vill bilda regering med Gerb kan utfallet bli att högerpartiet och nationalistiska partiet Ataka får bilda regering. Även om Atakas ledare gormar och totalvägrar allt förutom att bli ensam herre på täppan.

Att Ataka kommer in i parlamentet kommer att väcka missnöje i Europa, förhoppningsvis större motstånd än 2005 när de först kom in i parlamentet. Ataka är ett främlingsfientligt parti som aktivit motarbetar socialt utsatta människors rättigheter, såsom romer, turkar och andra bulgariska minoriteter. Den senaste tidens protester har ökat stödet för Ataka. Den politiska oron i landet blev en ny chans för partiet att samla landets nationalister.

Valet föregås av två märkliga skandaler, en avlyssningsskandal där högerpartiet Gerb pekas ut som ansvarig för att ha avlyssnat politiker. Det säger något om landets rättsväsende och respekten för människors integritet. En annan var att 350 000 förtryckta valsedlar hittades, kanske för att påverka valutgången.

Om den fd premiärministern, Bojko Borisov, inte hade avgått som en följd av protesterna i vintras, hade valutgången blivit den samma? Hade Gerb vunnit ändå? Knappast. Borisov avgick i februari för att rädda sitt eget skinn. För att hans namn inte skulle bli synonymt med protester och människors desperata vanmakt. Det var inte det värsta som kunde hända. Fattigdomen består, människor tänder fortfarande eld sig själva. Nu blir Borisov och ultranationalistiska Ataka troligen varandras synonymer. Borisov blir ännu mer neddragen i den nationalistiska smutsen. Närmare botten kan ingen politiker i Europa komma.

Människor har fullt upp med sin egen fattigdom. Årets protester är de största i landet på 16 år. Det råder stora ekonomiska problem efter kommunismens fall, som delvis beror på strukturella problem. EU har riktat skarp kritik mot uteblivna reformer och den utbredda korruptionen. EU ger ekonomiskt stöd till Bulgarien, men hur stöden hanteras behöver följas upp, parallellt med att effekterna av den samhälleliga krisen, som bara blir mer omfattande av uteblivna reformer, korruption och fattigdom, också bör tas på allvar. Den officiella arbetslösheten är på ca 12 procent. Den inofficiella visar över 18 procent. Genomsnittslönen är lägst i EU, på ca 3 500 kronor, men med matvarupriser (exempelvis) i jämförbara mått med Sveriges.

Så många symptom på ekonomisk, samhällelig och numera även politisk kris, så lite politisk vilja.

Förlorarna vann. Eller?