Bild: Flickr/Centerpartiet och TCO.
Bild: Flickr/Centerpartiet och TCO.

Lägre ingångslöner ska ge tiotusentals nya jobb, enligt Centerpartiet. »Idéfattigt«, anser Samuel Engblom på TCO som dessutom är tveksam till en sådan effekt.

Lägre ingångslöner ger tiotusentals nya jobb. Det meddelade Centerpartiet i en debattartikel i dag, måndag, med hänvisning till en analys gjord av analysföretaget WSP.

Sänker man ingångslönerna med 10 procent skulle 26 000 till 35 000 nya »enkla jobb« skapas, enligt rapporten. Sänker man ingångslönerna med 20 procent, handlar det i stället om 52 000 till 70 000 nya arbetstillfällen.

Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO, är dock skeptisk till siffrorna.

– Forskningsläget är väldigt spritt, det finns studier som visar att effekterna är positiva, obefintliga eller till och med negativa. Dessutom, de studier som visar på positiva effekter av att sänka ingångslönerna, visar också att effekterna är väldigt små.

Redan i våras presenterade partiet ett förslag om så kallade ingångsjobb till lägre lön. Samtidigt meddelande Centerpartiet att man är beredda att lagstifta om en »annan anställningsform« om arbetsmarknadens parter inte kommer överens om lägre ingångslöner. Något som Moderaterna stängt dörren för om alliansen vinner nästa val.

– Frågan är hur en sådan lagstiftning ska se ut, säger Samuel Engblom.

Partiledaren Annie Lööf presenterade också ett förslag om att slopa arbetsgivaravgiften i två år för företag som anställer en person som tidigare inte haft ett jobb. Förslaget gäller de första 16 000 kronorna av månadslönen vilket skulle kunna skapa över 45 000 jobb, enligt partiets beräkningar. Dessutom vill partiet helt slopa arbetsgivaravgiften för unga under 18 år. Totalt beräknas reformerna kosta 12 miljarder kronor. Hur skattesänkningarna ska finansieras vet inte partiet i dagsläget.

– Det är rätt tänkt så till vida att man fokuserar på att sänka arbetsgivarens kostnader i stället för att sänka lönerna. Men en sådan sänkning borde göras mer träffsäker, säger Samuel Engblom och tillägger att man i stället borde förenkla de stöd som redan finns, exempelvis nystartsjobben.