Per Westerberg Bild: Melker Dahlstrand
Per Westerberg Bild: Melker Dahlstrand

I morgon påbörjas arbetet som ska leda till att Sverige får en ny regering. En komplicerad process enligt talmannen, men risken för nyval anses vara liten.

I dag höll talman Per Westerberg (M) pressbriefing för att berätta att den sonderingsprocess som föregår regeringsbildning påbörjas under morgondagen om alla partiföreträdare finns tillgängliga. Han betonade att processen kan bli komplicerad och vill ha garanti för att regeringen inte faller i höst.

– Vi ska ställa de kritiska frågorna om vilka kombinationer man kan acceptera. Både när det gäller regeringsbildning, men också att förslaget ska kunna få igenom sin budget, sa Westerberg.

Det är dialogen mellan partiföreträdarna som avgör när en trovärdig representant till statsministerposten kan presenteras. Tidigast den 3 oktober är det möjligt att göra en regeringsförklaring. Risken för nyval är liten, enligt talmannen.

– Jag tror att vi klarar någon form av kompromiss, jag tror inte att det kommer att gå så långt som till nyval, sa Westerberg.