
Eurovision Flera europeiska public service-bolag ifrågasätter Israels medverkan i årets Eurovision. SVT menar dock att det är tävlingsarrangören EBU:s beslut och att EBU anser att israeliska public service följer reglerna.
I dag, tisdag, drar Eurovision igång i Basel, Schweiz. Det är 31 länder som deltar i semifinalerna på tisdagen och torsdagen. Ett av dem är Israel som deltar med den 24-åriga artisten Yuval Raphael, en överlevare från Hamas massaker på Nova musikfestival den 7 oktober 2023.
Israels deltagande har mött kritik från olika håll. Förra veckan skickade 72 tidigare Eurovision-deltagare ett öppet brev till tävlingsarrangören EBU, i vilket de krävde att Israel utesluts ur tävlingen.
Undertecknarna anklagar israeliska public service-bolaget KAN för att vara ”delaktiga i Israels folkmord på palestinier i Gaza och den decennielånga apartheidregimen och militära ockupationen mot hela det palestinska folket”.
Island: ”Märkligt”
Andra länders public service-bolag har tidigare ifrågasatt Israels deltagande. Spaniens RTVE och Irlands RTÉ har bett EBU om en diskussion kring frågan. Sloveniens RTVSLO har begärt att Israel ska portas. Islands delegation och utrikesminister har kallat Israels medverkan för ”märkligt”.
Eurovision äger rum samtidigt som det politiska trycker från Europa ökar på Israel. Förra veckan gick utrikesministrarna från Norge, Luxemburg, Belgien, Nederländerna, Irland, Spanien och Slovenien ut med ett gemensamt uttalande där de uttryckte ”allvarlig oro över de rapporterade israeliska planerna på att utöka sina militära operationer i Gaza och att etablera en förlängd israelisk närvaro i Gazaremsan”.
Även Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) riktade i söndags skarp kritik mot Israel och kallade regeringens planer på utökad militär offensiv och tvångsförflyttningar i Gaza för ”oacceptabla”. Hon meddelade också i en intervju i Agenda samma dag att Sverige står bakom Nederländernas krav på att EU ska se över associationsavtalet med Israel. Detta för att se om landet bryter mot kravet på att respektera mänskliga rättigheter.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelande under tisdagen att Israels trupper kommer att gå in i Gaza ”med full kraft” de kommande dagarna, skriver Dagens Nyheter.
Inte länderna som tävlar
Dagens Arena frågade SVT hur bolaget ställer sig till att Israel är med i årets Eurovision, trots kritiken som lyfts mot landet.
”Ingen kan blunda för det mänskliga lidandet i Gaza. Det är EBU som bestämmer vilka public-service bolag som deltar i ESC. Det är alltså public service-bolagen, inte länderna, som tävlar. EBU:s beslut grundas på de gemensamma regler som finns för medlemskap i EBU, regler som också SVT godkänt”, skriver SVT:s HR- och kommunikationsdirektör Åsa Barsness i ett mejl.
När Ryssland portades från tävlingen 2022, efter invasionen av Ukraina, menade EBU att det var för att värna public service värdegrund. SVT sa då om EBU:s beslut att ”Ryssland kan omöjligen stå på scen när de invaderat ett annat land”. Kan man argumentera på liknande sätt gällande den israeliska regeringens planer nu. Och att man inte släpper in nödhjälp till Gaza?
”EBU anser att det israeliska bolaget KAN följer de riktlinjer som gäller medan det ryska public-service-bolaget inte gjorde det. Vi förutsätter att EBU följer upp att det israeliska bolaget KAN följer reglerna och värnar sitt oberoende”, skriver Åsa Barsness.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.