Bild: Northfield.org/Flickr

Ingen öl på lokalkrogen. Ingen flygande Jakob på lunchrestaurangen. Sopor som jäser på bakgårdarna. Det blir några effekter om hotell- och restaurangfackets utlysta strejk blir verklighet. Dagens Arena har kartlagt hur strejken slår.

Strejken på hotell och restauranger rycker närmare. Under helgen kommer intensiva förhandlingar att föras. Men om ingen lösning nås blir strejken ett faktum klockan 14.00 på måndag.

Då tas 1 000 hotell- och restaurangmedlemmar ut i strejk. Varslet slår strategiskt mot de för turister mer välkända hotellen. Gothia Towers och Svenska Mässan i Göteborg, liksom Hotel Nordic Light i Stockholm är bland de berörda verksamheterna.

Om strejken efter tre dagar fortfarande inte har nått en lösning kommer ytterligare 1 200 hotell- och restaurangmedlemmar tas ut i strejk. Samma dag kommer också Handels att vidta sympatiåtgärder genom att stoppa leveranser av mat och vin till hotell och restauranger.

Strategiskt till midsommarveckan, och till semestersäsongens inledning, har flera andra fackförbund lagt sina varsel. På lokalkrogen kan ölen börja ta slut från och med måndagen den 18 juni. Då träder Livs sympatiåtgärd i kraft med stopp för ölleveranser till samtliga Bishop Arms-krogar runt om i landet.

Dagen efter, den 19 juni, kan en beställning av flygande Jakob på lunchrestaurangen stöta på trubbel. Då träder nämligen Fastighets blockad mot bland annat kycklingleverantören Guldfågel i Mörbylånga i kraft.

Men kanske har aptiten redan innan lunchmötet börjat tryta. Soplukten kommer från och med den 19 juni växa sig skarpare. För redan vid midnatt kommer Transports blockad mot att hämta avfall och sopor ha trätt i kraft.

Om konflikten inte löses kommer till sist även byggarbetet i städerna att saktas ned. Klockan 07.00 på morgonen den 19 juni kommer medlemmar i Elektrikerna att lägga ned arbetet på platser där nya hotell och restauranger byggs.

Så kommer strejken att utvecklas:
Hotell- och restaurangfacket: Inleder med att ta ut 1 000 medlemmar i strejk klockan 14.00 den 11 juni. Strejken utvidgas med ytterligare 1 200 medlemmar den 14 juni.

Handels: Kommer att blockera leveranser till hotell och restauranger från och med klockan 17.00 den 14 juni.

Livs: Stoppar leveranser av öl från och med klockan 01.00 den 18 juni. Specifikt stoppas leveranserna till krogen Bishops Arms, som finns i många svenska kommuner.

Fastighetsanställda: Riktar varsel mot företag som levererar livsmedel till hotell och restauranger. Varslet träder i kraft klockan 06.00 den 19 juni.

Transport: Kommer att blockera hantering av sopor och avfall. Sympatiaktionen inleds vid midnatt till den 19 juni.

Elektrikerna: Slår mot byggen av hotell och restauranger. Åtgärden inleds klockan 07.00 på morgonen den 19 juni.

LO: Har också uttryck sitt stöd för strejken.