avtal17 HRF och Visita är överens om ett treårigt avtal. Därmed är den strejk som skulle inletts imorgon avblåst.

Under måndagskvällen kom Hotell- och restaurangfacket (HRF)  och Visita överens om ett treårigt avtal, med löneökningar på totalt 1650 kronor i månaden för perioden. Därmed är den strejk som var tänkt att inledas på 19 hotell i morgon avblåst.

– Vi är nöjda med avtalet vi har träffat, som förhandlare vill man alltid komma lite längre, men det här ligger i linje med de krav vi hade gått in i förhandlingarna med, säger HRFs ordförande Malin Ackholt till Dagens Arena.

Strejkvarslet bottnade i HRFs krav på en extra låglönesatsning för dem som tjänar under 24 000 kronor. I det nya avtalet fick Hrf igenom LOs samordnade låglönesatsning, samt att anställda ska få rätt till omställningstid vid hyvling.

– Vi är nöjda med att vi har fått till en reglering av hyvlingen och att vi också har fått en fördelning som gör att utbildning och erfarenhet lönar sig.

Lagom till påskledigheten blev flera andra fackliga avtal klara förra veckan. På onsdagen slöt Handels ett avtal med Kooperation (KFO). Månadslönerna ökar med totalt 1 575 kronor på tre år, i och med det nya kollektivavtalet har man också fått in något starkare skrivningar mot hyvling. Under skärtorsdagen blev Elektrikerförbundet och EFA klara med ett nytt treårigt avtal med löneökningar om två procent per år. Och på torsdagen förlängde också Kommunal sitt avtal med SKL i ett år.