Bild: Karl-Petter Thorwaldsson, Skärmdump LOs hemsida
Bild: Karl-Petter Thorwaldsson, Skärmdump LOs hemsida

Alla som tjänar mindre än 24 000 i månaden heltid omfattas av LO:s gemensamma låglönesatsning.

LO-förbunden har kommit överens om ett krav på en gemensam låglönesatsning i avtalsrörelsen 2017 för alla som tjänar mindre än 24 000 heltid i månaden. Det beslutade LO:s representantskap under onsdagsförmiddagen.

– Alla som tjänar under 24 00 kronor får löneökningar i krontal. Alla andra får löneökningar i procentsats, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Det innebär att 50 procent av alla LO-kvinnor träffas av den föreslagna låglönesatsningen, enligt Johansson.

– Jag tycker det är en bra och välavvägd kompromiss i en ohyggligt svår fråga. Det handlar om att förena 14 förbund med väldigt olika utgångspunkter, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger i sin tur att han ser avtalet som ett bra komplement till satsningen på undersköterskor som kommer fortsätta två år till.

Utöver låglönesatsningen har de 14 förbunden enats om att utreda konkreta förslag för hur man ska komma tillrätta med missbruket av tillfälliga anställningar.

Men det blir ingen särskild satsning för att höja kvinnors löner.

Alla LO-förbund har ställt sig bakom målet att halvera lönegapet mellan män och kvinnor till 2028. Men hur målet ska nås är förbunden oense om.

Förra året föll samordning just på grund av frågan om kvinnolönerna. Kommunal krävde extra lönepåslag för undersköterskorna och fick stöd av IF Metall.  Men kravet väckte kritik från bland annat Fastighet, Handels och Hotell- och restaurangfacken som också velat se extra lönepåslag för deras lågavlönade grupper. Något som ledde till att samordningen sprack.