Isabella Lövin, Amanda Lind och Gustav Fridolin (MP).

Val2018 Miljöpartiet klarade fyraprocentsspärren på grund av stödröster. Var femte röst på MP i höstens val var en taktikröst rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

Miljöpartiet betalade dyrt för att sitta i regeringen den senaste mandatperioden. I höstens val fick de 4,4 procent av rösterna och klarade sig precis över fyraprocentsspärren.

Nu visar opinionsinstitutet Novus eftervalsundersökning att partiet räddades kvar på grund av stöd röster, från främst Socialdemokraterna och Vänsterpartier. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det mest uppseendeväckande är kanske att Miljöpartiet inte hade klarat fyraprocentsspärren om de inte hade fått taktikröster, framförallt från de andra rödgröna partierna, säger Torbjörn Sjöström som är chef för Novus till Ekot.

Läs mer: MP backar i alla kommuner – utom fyra

Det var femte röst eller cirka 20 procent av Miljöpartiets röster var taktikröster och enligt Torbjörn Sjöström betyder stödet från vänsterkanten att det kommer vara svårt för partiet att byta sida till den borgerliga alliansen.

– De har ju fler röster som direkt sympatiserar med dom andra rödgröna partierna och om man då lyssnar på väljarnas åsikt så kan det vara svårt för dom att gå över blockgränsen.

Läs mer: MP-röster: Därför misslyckades Miljöpartiet

Vad som fick S- och V-väljare gick över till MP är svårt att veta menar Torbjörn Sjöström som till radion ändå nämner att den miljöpartistiska partiledningens rop på hjälp kan ha spelat roll.

– Vi vet ju inte exakt, men däremot gick ju även partiledningen ut via media och var rädd att dom överskattades i opinionsundersökningar och att dom behövde all hjälp dom kunde få. Och sannolikt så fungerade detta rop på hjälp, så att säga, för att klara spärren, säger Torbjörn Sjöström.

Kristdemokraterna, KD, har i tidigare val många gånger räddats av taktikröster från framförallt Moderaterna, men i årets val klarade sig KD på egen hand enligt Novus-undersökningen.

Läs mer: Därför gav klimatfrågan inget utslag i valresultatet