Arbetskraftsinvandring Socialdemokraterna vill strama upp reglerna kring arbetskraftsinvandringen genom utbildningskrav och tydliga kompetensbehov.

Socialdemokraterna vill stoppa den okvalificerade arbetskraftsinvandringen till Sverige, bland annat genom att en myndighet ska pröva om det finns ett särskilt behov på arbetsmarknaden inom specifika yrkeskategorier.

Systemet liknar det som fanns fram till 2008, men skillnaden nu ska var att arbetsgivarna inte ska ha något veto.
Sverige har antagligen det mest liberala systemet i hela världen. Det som präglar andra länder som också har stor arbetskraftsinvandring är att man gör en prövning av behovet, alternativt så begränsar man antalet som kan komma. Inget annat land har valt en så liberal ordning som Sverige nu har haft i tio år, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) på en presskonferens.

Riksrevisionen rapporterar att 40 procent av arbetskraftsinvandringen går till yrken som är lågkvalificerade eller där det inte råder brist. Det är enligt Stefan Löfven cirka 6000 jobb, som istället skulle kunna gå till människor som redan är i Sverige.
– Vi kan inte använda arbetskraft från andra kontinenter för jobb som kan utföras av människor som redan finns här, säger statsministern som också deltog under presskonferensen.

Socialdemokraterna vill också införa en utbildningströskel för arbetskraftsinvandrare, till exempel en motsvarande gymnasieutbildning eller tre års erfarenhet inom det specifika yrket som arbetstillståndet berör.

Partiet vill också strama upp reglerna kring förhandskontroller av företag som söker tillstånd för arbetskraftsinvandring, och företag som ändrar anställningsvillkor utan att anmäla det ska straffas. Arbetstagare ska erbjudas skadestånd när arbetsgivarna missköter sig.
– Det avtal som ligger till grund för att få arbetstillstånd kan idag omförhandlas dagen efter, det finns inga sanktioner mot arbetsgivare som missbrukar systemet, säger Ylva Johansson.

Lisa Pelling, ledarskribent på Dagens Arena och utredningschef på Arena idé, är positiv till att systemet nu ses över.
– Systemet har inte fungerat som det var tänkt. Det stora problemet är att det finns oseriösa arbetsgivare som utnyttjar utsatta arbetskraftsinvandrare. Arbetsgivarnas organisationer, med Svenskt Näringsliv i spetsen, har tagit för lite ansvar för att förhindra utnyttjande. Det blir lite mer komplicerat för företagen nu, men det skulle arbetsgivarna ha tänkt på 2009 när de första rapporterna om fusk kom, säger hon.

Socialdemokraterna har tidigare rivit upp »lex Laval«, vilket gör att fackförbund nu kan kräva att kollektivavtal även ska gälla utländsk arbetskraft. Men idag kan arbetsgivare kringgå avtalen genom att bara erbjuda deltidstjänster, något som Socialdemokraterna vill stoppa genom att göra heltid till norm. Deltidstjänster ska bara få erbjudas om det finns särskilda skäl, till exempel om en person också arbetar deltid i ett annat land.