Magdalena Andersson, socialdemokraternas ekonomisk-politisk talesperson. BILD: Örjan Benzinger
Magdalena Andersson, socialdemokraternas ekonomisk-politisk talesperson. BILD: Örjan Benzinger

Socialdemokraterna vill satsa på 30 000 platser inom komvux, yrkesvux och yrkeshögskola från 2015. “Vår målsättning är att fylla rekryteringsgapet”, säger Magdalena Andersson (S).

Riksdagens största parti fortsätter att pytsa ut nyheter från sin vårmotion som väntas presenteras i sin helhet mot slutet av veckan. I dag handlade presskonferensen om utbildning. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, Magdalena Andersson, sa att dagens satsning ska ses som ett första steg i ett kunskapslyft som partiet vill genomföra.

– Vi vill att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i EU 2020. För att nå dit behöver vi utbilda för rätt kompetens, säger hon till den samlade presskåren på onsdagsförmiddagen.

Sverige halkar efter i internationella kunskapsmätningar och arbetslösheten når nya rekordnivåer. Antalet personer som varit arbetslösa i mer än två år har stigit från 25 000 år 2006 då regeringen Reinfeldt tog över makten till 70 000 i dag, enligt Magdalena Andersson.

– Arbetslösheten är högst bland dem som saknar rätt kompetens. Därför behövs ett kunskapslyft, säger hon.

Socialdemokraterna vill även permanenta yrkesvux som utbildningsform. De vill också att Skolverket ska få i uppdrag att i samverkan med kommuner “utveckla kvalificerade behovsanalyser och kvalitetsuppföljningar”.

Investeringarna i kunskapslyftets första steg beräknas kosta 2,5 miljarder kronor per år. De ska finansieras med att restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga återställs till tidigare nivåer.

– Vi vill använda de pengarna på ett mer effektivt sätt för att få upp sysselsättningen och ned arbetslösheten, förklarar Magdalena Andersson.