Foreign and Commonwealth Office

Det blir inga nya löften om skattesänkningar under valåret 2014. I stället vill regeringen prioritera skolan, meddelade Fredrik Reinfeldt på en pressträff på tisdagen.

Det femte jobbskatteavdrag som regeringen vill genomföra vid årsskiftet har inte mötts med den klang- och jubelfest som alliansen hoppats på. Enligt en undersökning av Expressen/Demoskop anser bara 35 procent av väljarna att avdraget är en “bra åtgärd”. Hela 47 procent tycker det är en “dålig åtgärd”. Nu verkar även Fredrik Reinfeldt inse att skattesänkarpolitiken nått vägs ände – i alla fall för tillfället.

På en pressträff med Riksdagsjournalisternas förening på tisdagen sade han att regeringen inte planerar några nya löften om skattesänkningar för nästa år. Om utrymme finns kommer budgeten inför valet i stället att innehålla satsningar på skolan, enligt statsministern.
– Vi förbereder inte något skarpt skattesänkningslöfte. I stället tror jag valrörelsen nästa år kommer att handla om att stå emot de förslag om skattehöjningar som kommer från det rödgröna hållet, säger Fredrik Reinfeldt till Dagens Nyheter.

Med dagens besked desarmerar Reinfeldt Socialdemokraterna på deras främsta argument inför valet – att Moderaterna prioriterar skattesänkningar till varje pris.

Socialdemokraterna har varit tydliga med att de kommer att rösta nej till ett femte jobbskatteavdrag. Magdalena Andersson har också använt ansvars-kortet och poängterat att Anders Borg lånar pengar för att finansiera två tredjedelar av reformutrymmet. Men i och med att Socialdemokraterna valt att inte riva upp det femte jobbskatteavdraget vid en eventuell valvinst nästa höst har de indirekt gett sitt godkännande till reformen.

Konfliktlinjen mellan riksdagens två största och alltmer lika partier var därför – från socialdemokratiskt håll – tänkt att flyttas fram till ett sjätte jobbskatteavdrag. Men i och med Fredrik Reinfeldts besked i dag kan Socialdemokraterna tvingas tänka om. Vilka skillnader kommer väljarna att märka av om de lägger sin röst på S i stället för M? Det måste socialdemokrater kunna ge klara besked om.

Men frågan är också hur Moderaternas medlemmar och väljare kommer att reagera på Reinfeldts besked om tillfälligt stopp för skattesänkningar. Kärnan i såväl de gamla som nya moderaterna är sänkt skatt. Och precis som Dagens Nyheters politiska kommentator, Ewa Stenberg, konstaterar i tidningen i dag finns det inget som mobiliserar moderaternas valarbetare bättre än sänkt skatt.