I dag fattar regeringen beslut om att införa en tredje pappamånad. Ansvarig minister Annika Strandhäll utesluter inte fler öronmärkta månader under mandatperioden.

Från och med den första januari vill regeringen införa en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen – en så kallad pappamånad. I dag lägger regeringen propositionen på riksdagens bord. Omröstning sker efter sommaren.

Folkpartiet går emot övriga allianspartier och har tidigare meddelat att man kommer rösta för förslaget. Vänsterpartiet vill att regeringen går längre och individualiserar föräldraförsäkringen.

– En regering som gör anspråk på att kalla sig för feministisk måste ta betydligt större steg när det gäller föräldraförsäkringen än att införa en så kallad pappamånad till, sa Vänsterpartiets feministiska talesperson, Rosanna Dinamarca, till Ekot i början av mars.

Enligt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll pågår just nu ”väldigt konstruktiva” förhandlingar med Vänsterpartiet.

– Vi har en positiv och bra dialog och vill definitivt ta steg i samma riktning, säger hon.

Annika Strandhäll utesluter inte ytterligare öronmärkta månader under mandatperioden.

– Jag stänger inga dörrar i nuläget, utan vi för konstruktiva samtal med Vänsterpartiet och gärna också med andra, säger hon.