Bild: Anna Molander, Wikipedia/Holger Ellgaard
Bild: Anna Molander, Wikipedia/Holger Ellgaard

I området finns den sämsta tandhälsan i Stockholm. »Den längre resvägen och minskade tillgången till tandvård kommer troligtvis göra tandhälsan i Tensta och Hallonbergen ännu sämre«, säger oppositionslandstingsråd Dag Larsson. 

De som bor i Tensta och Hallonbergen har den sämsta tandhälsan i Stockholm. Trots detta väntas nu folktandvården i området lägga ner, rapporterar P4 Stockholm. Enligt Eva Ljung, folktandvårdens vd i Stockholm, är anledningen brist på kompetent och erfaren personal vilket gör att klinikerna i Tensta och Hallonbergen inte kan säkerställa den komplicerade tandvård som krävs.

Dag Larsson, oppositionslandstingsråd (S), är mycket bekymrad över det kommande beslutet.

– På tandläkarmarknaden är det oerhört lönsamt att starta egna privata kliniker, samtidigt är det tufft att arbeta som tandläkare i Hallonbergen och Tensta. Personalen flyr. I stället för att stänga ner klinikerna i dessa områden borde landstinget öka ersättningen till kliniker i social utsatta områden ännu mer, säger han till Dagens Arena.

De tandläkare som i dag arbetar på klinikerna i Hallonbergen och Tensta väntas flyttas till Rinkeby och Sundbyberg. Den längre resvägen och minskade tillgången till tandvård för de boende kommer troligtvis göra tandhälsan i Tensta och Hallonbergen ännu sämre, tror Dag Larsson.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) lösning är att privata aktörer ska kliva in och ta över folktandvårdens lokaler. Dag Larsson är skeptisk.

– Det tror jag inte kommer ske. De kommer inte ha mer resurser än folktandvården. Hela problemet är att folk inte vill jobba i området för att de inte får tillräcklig ersättning för det tuffa jobb de utför. Att bedriva privat tandvård i området kommer inte att vara lönsamt, säger han.

Folktandvårdens styrelse väntas fatta beslut den 22 september, enligt P4 Stockholm.