Elisabeth Dahlin. Foto: Mats Lignell
Foto: Mats Lignell

Moderaternas krav på skärpt anhöriginvandring strider mot barnkonventionen och motverkar integrationen, säger Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

Moderaterna har i dag dammat av sin gamla motion från 2010 om skärpt anhöriginvandring. Enligt partiets migrationspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson sker det alltför många undantag från kravet på försörjningskravet för anhöriga.

En generös anhöriginvandring är dock förutsättningen för att Sverige ska leva upp till barnkonventionen, enligt Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin. Skärps kraven kommer ännu fler familjer splittras.
– Nuvarande lagstiftning ser inte tillräckligt till barnens bästa. Inför man ännu striktare krav strider det definitivt mot barnkonventionen, säger hon.

Redan i dag blir konsekvensen av migrations- och asylprocessen att många barn får leva utan sina föräldrar.
– Vi vet att barnets tillgång till sina föräldrar är något av det mest grundläggande behoven som barn har. Barn och föräldrar ska inte separeras även om det handlar om en kort tidsperiod, säger Elisabeth Dahlin.

För familjer som lever splittrade är det betydligt tuffare att etablera sig i det nya samhället, enligt Elisabeth Dahlin.
– När man kommer till ett nytt land och kanske varit med om traumatiska upplevelser. Om man då inte är samlade kan det vara svårare att komma över saker man varit med om och komma vidare i det nya landet.

Så skärpta krav på anhöriginvandring skulle motverka integrationen?
– Absolut. Det tror vi. Om föräldrarna inte har barnen med sig kan det få mycket negativa konsekvenser för hela familjens hälsa. Det skapar oro och skuldkänslor för barnen. Enbart av det skälet är det otroligt viktigt att hålla ihop familjerna och ge dem en chans att etablera sig i det nya landet, säger hon.

Den rödgröna regeringen har lovat att barnkonventionen snart ska bli svensk lag. Enligt Elisabeth Dahlin borde det få effekter även på andra lagar, såsom utlänningslagen.
– Det innebär det att myndigheterna kommer att behöva ta mer hänsyn till barnen. Då måste man gå in på djupet och se hur det också ska gälla barn i asyl- och migrationsprocessen, säger hon.