Arbetsmotivationen har sjunkit och allt fler känner psykiskt obehag inför att gå till arbetet. Det visar en rapport som Sveriges Företagshälsor presenterar i dag, torsdag.

Den årliga jobbhälsobarometern som Sveriges Företagshälsor genomför visar att arbetsmotivationen sjunker i Sverige. Det senaste året har det skett en markant förändring. Bland dem som förväntar sig vara sjuka det kommande året har motivationsgraden sjunkit med 17 procent.

– Vi ser också en anmärkningsvärd ökning av andelen som känt psykiskt obehag att gå till jobbet, säger Lars Hjalmarson, vd på branschorganisationen Sveriges Företagshälsor, som står bakom Jobbhälsobarometern i ett pressmeddelande.

– Den gruppen är också klart mindre nöjda med den fysiska arbetsmiljön samt möjligheterna att påverka hur arbetsuppgifterna ska utföras.

Närmare 60 procent av dem som tror att de kommer att vara sjukfrånvarande mer än 15 dagar kommande år känner psykiskt obehag inför att gå till jobbet. Bland dem som tror sig vara helt friska utan sjukdagar kommande år är motsvarande siffra 18 procent.

– En förklaring till de här resultaten kan hänga samman med att man inte återanställt personal efter uppgången inom industrin i den omfattning som behövts. Det är som med järnvägen. Om man inte underhåller så blir det urspårningar, säger Lars Hjalmarsson, till Dagens Arena.

Gunnar Ahlborg som är chef för Institutet för stressmedicin i Göteborg säger till Dagens Nyheter att de ser en tydlig trend:
– Det finns tecken på en ökad press och upplevelse av stress. Vi ser också att sjukskrivningarna går upp igen, särskilt inom stressrelaterade sjukdomar.

Sveriges Företagshälsors undersökningen bygger på telefonintervjuer med 4 500 personer i åldern 20-65 år som arbetat minst halvtid där de fått ge sin syn på sin framtida hälsa.