"Med handväskan som vapen". Foto: Susanna Arwin
"Med handväskan som vapen". Foto: Susanna Arwin

Både MP och V ansluter sig till de borgerliga och röstar i dag nej till den omdebatterade väskstatyn i Växjö. ”Hon var ju en del i en våldsam mobb”, säger MP-politikern Jonathan Rundqvist.

I dag på onsdag eftermiddag röstar politikerna i Växjös kultur- och fritidsnämnd om den omdebatterade statyn över kvinnan som svingar sin handväska mot en nazist under Nordiska rikspartiets demonstration i Växjö den 13 april 1985.

Redan på förhand står det klart att majoriteten i nämnden kommer att rösta nej. Socialdemokraterna är det enda parti som röstar ja till statyn (uppdatering: under sittande möte ändrade sig Socialdemokraterna och röstade nej med hänvisning till de anhörigas tveksamheter, se fotnot). Den blågröna majoriteten i kommunen – alliansen och Miljöpartiet – har bestämt sig för att rösta nej. Även Vänsterpartiets ledamot kommer att rösta nej.

– Det är en våldshandling. Och det är dumt att lyfta fram våld helt enkelt. Det ska inte skattepengar gå till, säger Jonathan Rundqvist som är ledamot för Miljöpartiet i kultur- och fritidsnämnden i Växjö.

Var kommer våldet ifrån, menar du, i den här bilden?
– Våldet kommer från kvinnan som ger sig på en demonstrant som har lagen på sin sida. Som har sin demonstrationsrätt. Sen är han ju i och för sig nazist, men han har lagen på sin sida. Så är det ju, säger han.

Men skildrar den här statyn verkligen politisk kamp med våld som metod? Eller skildrar den en spontan reaktion från en kvinna vars mamma sattes i koncentrationsläger av nazister?
– Både och, givetvis. Det ena utesluter inte det andra. Politiskt våld kan vara en spontan reaktion, säger han.

Hur ser du på att du som företrädare för Miljöpartiet – ett antirasistiskt parti – stoppar en antirasistisk staty och symbol?
– Jag är alltid emot nazism. Därför har jag pratat både internt inom Miljöpartiet och med Grön ungdom om den här frågan. Och den stora majoriteten är ganska enig. Vi kommer från fredsrörelsen då tycker vi inte att våld ska vara en metod. Vi vill inte hylla våld helt enkelt.

Enligt Jonathan Rundqvist var kvinnan som avbildas delaktig i en ”våldsam mobb” som störde en laglig och tillståndsgiven demonstration.
– Man ska minnas att hon var en del i en större mobb på ett par hundra personer som jagade efter ett tiotal demonstranter från Nordiska rikspartiet som tvingades ta skydd i stationshuset i Växjö. Hon var ju en del i en våldsam mobb. Det är värt att komma ihåg, säger han.

Du kallar alltså den till stora delar spontana reaktionen på att nazister tågade genom Växjö för en våldsam mobb?
– Inte hennes spontana reaktion. Utan det hon är delaktig i.

När Växjöborna vägrade acceptera att nazister paraderade genom deras stad. Det beskriver alltså du som en våldsam mobb som kränkte demonstrationsfriheten?
– Vad jag har fått ta del av för information så var det Vänsterpartiet kommunisterna och deras demonstranter som jagade efter. Sedan om det var Växjöborna själva som deltog i den jakten efter dem kan jag inte uttala mig om eftersom jag inte var där personligen, säger han.

Vänsterpartiets ledamot i kultur- och fritidsnämnden Håkan Frizén håller inte med om att det var en våldsam kommunistisk mobb som jagade nazister den 13 april 1985.
– Som jag förstår det var det ett par tusen som jagade bort ett tiotal nazister. Tyvärr kan jag inte säga, även om jag vill det, att vi är så många kommunister i Växjö. Det är vi inte. Det var ju naturligtvis betydligt fler vanliga medborgare, säger han.

Håkan Frizén kommer även han att rösta nej till statyn. Han anför tre skäl för sitt beslut: Dels att statyn bara gestaltar kvinnan med väskan och därmed ”är ryckt ur sitt sammanhang”.
– När jag ser bilden så får jag ju så mycket goda och bra associationer som jag inte får om jag bara ser en staty lösryckt ur sitt sammanhang. Utan det är ju hela kontexten som ger mig bilden av kamp och mod och ilska och frustration, säger han.

Det andra skälet är att fotografen motsatt sig statyn och det tredje att kvinnans anhöriga har hört av sig uttryckt motstånd mot statyn – ett argument som även anfördes av miljöpartisten Jonathan Rundqvist.

Håkan Frizén kommer i stället att skriva ett tilläggsyrkande som går ut på att förvaltningen tar fram andra idéer på hur bilden kan visas upp i Växjö.

För en utomstående är det överraskande att en vänsterpartist röstar emot en antirasistisk staty?
– För något år sedan när idén kom så var min första reaktion att yes det här kommer bli kanonbra. Men sen har jag ändrat mig av respekt för anhöriga och fotografen som inte vill detta. Men jag tycker bilden är så jättebra. Den ska vi naturligtvis göra något med. Så jag är inte emot bilden, inte alls. Den är ju fantastisk, säger han.

Han håller inte med Jonathan Rundqvist om att bilden hyllar det politiska våldet.
– Jag tycker inte att det är ett uttryck för våld. Det är en dam som är så frustrerad på grund av sin egen bakgrund. Och hon har ju inte skjutvapen eller knölpåkar eller så. Det är överdrivet. Jag ser mer kraften i hennes frustration och motståndet mot nazismen, säger han.

Men är det inte viktigt att i dessa tider markera mot rasism och nazism?
– Jo, och det är det jag gör med ett tilläggsyrkande. Vi behöver inte manifestera det just genom en staty. Utan på ett annat sätt som alla är med på, både fotografen och släktingar, säger han.

Fotnot
Även Socialdemokraterna röstade till slut nej till statyn med hänvisning till de anhörigas tveksamheter. Ledamoten Rose-Marie Holmqvist (S) sa att “vi har ändrat oss och vi har ett tungt skäl till det. Det är den mycket nära anhöriga till kvinnan som hört av sig och inte vill ha en staty. Av respekt för den personen väljer vi att inte dra ärendet vidare. Vi ska respektera det.” S och V lade även fram ett tilläggsyrkande på om ett minnesmärke utan staty. Yrkandet vann inte bifall.