Arbetsförmedlingen Coachföretag som var oseriösa skulle bort enades politikerna om, men  de blev kvar tack vare sin storlek och spridning i landet, skriver SVT.

SVT Nyheter granskade 2013 branschen för coachföretag som har avtal med Arbetsförmedlingen. De avslöjade då att flera stora företag erbjöd meningslösa aktiviteter som imitationer av djur och fotbad, och vissa misstänktes för fusk.

De oseriösa aktörerna skulle bort enades man om över partigränserna.

När SVT igen fem år senare har gått igenom alla utbetalningar som Arbetsförmedlingen gjorde fram till 2017 visar det sig att alla de kritiserade företagen fortfarande samarbetar med Arbetsförmedlingen. Enligt SVT finns det en enkel förklaring till varför företagen fortfarande har kontrakt med Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen tecknar kontrakt för olika tjänster på olika platser i landet. Och när de riktigt stora coachföretagen får kritik och deras kontrakt för en viss verksamhet avslutas på en plats, kan det ändå fortsätta på andra orter.

På så sätt är det bara de mindre aktörernas samarbete med Arbetsförmedlingen som försvinner, medan de riktigt stora företagen kan fortsätta, ofta med mångmiljonbelopp i vinst.
– Jag tror inte vi nått tillräckligt långt, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson  (S) till SVT.