Foto: Holger Staffansson

Allianspolitikerna var ”ett gäng okunniga amatörer” och upphandlingen av Nya Karolinska sjukhuset sköttes ”oprofessionellt”, säger den tidigare planeringskonsulten.

Bygget av Nya Karolinska försenas med två år. Det är fjärde gången bygget försenas, avslöjar SvD (ej på nätet).

2008 skulle bygget vara klart 2015.

2009 skulle bygget vara klart 2016.

2010 skulle bygget vara klart 2017.

Och nu 2015 planeras bygget stå klart 2018.

Trots att byggherren Swedish hospital partners – som ägs av Skanska och brittiska riskkapitalbolaget Innisfree – inte levererar bygget i tid är det skattebetalarna som får stå för hela kostnaden för förseningen. Anledningen är ”oprofessionell” upphandling av allianspolitikerna, enligt planeringskonsulten Ervin Révai, som 2009 hade i uppdrag att ta fram en produktionsplan för projektet.

– Med bara en anbudsgivare hade landstinget inget att sätta emot i förhandlingarna om tidsplanen, säger han till SvD.

Enligt Ervin Révai var det tjänstefel att inte bryta upphandlingen när det stod klart att det bara fanns en anbudsgivare.

– Det är klart att byggföretaget visste att de var ensamma, det hade varit tjänstefel om de inte utnyttjat situationen. Landstinget tvingades ge upp, man sålde bort två år eftersom man inte avbröt upphandlingen när man bara fick ett anbud. Det var ett missbruk av lagen om offentlig upphandling, säger han.

Den kritiserade OPS-lösningen som allianspolitikerna använde är dyrare än en normal upphandling eftersom fler risker läggs på byggherren. En stor del av de 5,1 miljarder kronor som landstinget betalade i byggherreavgift utgjordes av en försäkringspremie som skulle säkerställa att landstinget visste exakt hur mycket bygget skulle kosta, samt att bygget blev klart i tid utan förseningar.

Men SvD avslöjar att landstinget trots det backade från tidsplanen. Ändringen betydde att en betydande del av den risk som Skanska och Innisfree fick mycket bra betalat för flyttades över på landstinget – utan att kostnaderna minskade för landstinget.

– Samtidigt som det var ett otroligt hemlighetsmakeri agerade NKS-förvaltningen väldigt oprofessionellt. På ena kanten har du ett gäng okunniga amatörer, på den andra ett företag som visste att de satt i vinnarhålet. Det var förödande, säger Ervin Révai till SvD.

Den ansvariga politikern, tidigare finanslandstingsrådet, Catharina Elmsäter-Svärd (M) svarar tidningen via mejl att hon inte minns att tidsplanen ändrats.

SvD har tidigare avslöjat att bygget även blir 8-10 miljarder kronor dyrare än beräknat.