Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M). Foto: Skärmdump från SVT.
Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) . Foto: Skärmdump från SVT.

Med Filippa Reinfeldt detroniserad och Moderaterna sargade av ett uselt valresultat vädrar de gamla nyliberalerna i Folkpartiet morgonluft. Nu vill de sälja sjukhus igen.

Tji fick vi som trodde att vi redan varit igenom det här. Vi som trodde att det här med att sälja sjukhus var en våt nyliberal dröm som en gång för alla begravdes någon gång vid millennieskiftet. Vi som trodde att det nya svarta var kundval och fri etableringsrätt och att vi aldrig någonsin skulle höra borgerliga politiker prata om annat än “tillgänglighet” och “mångfald av utförare”.

Nu har folkpartisten Anna Starbrink som en bulldozer drivit igenom en utredning om ytterligare försäljning av ett akutsjukhus i Stockholm – och på kuppen mosat moderaten och finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (för vilken gång i ordningen för denna stackars karl?) och slitit upp allianssamarbetet inför öppen ridå.

Det började med en rapport som gav det redan privata sjukhuset S:t Göran bättre betyg än de offentligt drivna Danderyd och Södersjukhuset. Anna Starbrink, som tagit över ordförandeklubban i hälso- och sjukvårdsnämnden efter Moderaternas katastrofval och Filippa Reinfeldts sorti, blev entusiastisk och sa till Svenska Dagbladet att det kan vara aktuellt med fler privatiseringar – till exempel av Danderyds sjukhus.

Moderaterna, som fortfarande är största parti, svarade genom finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl: Nej, det är inte aktuellt att sälja sjukhus. Ett par dagar senare lovade han även att Moderaterna skulle rösta emot Folkpartiets förslag om det mot förmodan kom upp i nämnden.

Den stora moderatledarens pondus och auktoritet verkar dock ha gått Anna Starbrink helt förbi. Som en del i ett sparpaket lade hon i dag fram sitt förslag om en utredning i nämnden. Även Torbjörn Rosdahls egna undersåtar, de moderata ledamöterna i hälso- och sjukvårdsnämnden, verkar på något sätt ha undgått den stora ledarens skarpa förmaningar. De röstade överraskande för förslaget som därmed vann bifall.

Dubbel-fail för Torbjörn Rosdahl alltså.

Och jackpott för alla gamla retro-nyliberaler som i 20 års tid fått bita sig i tungan varenda gång de vill säga favoritordet ”privatisera”. Äntligen släpps ni ut ur ”mångfalds”-buren.