Åsa Romson. Bild: Miljöpartiet de Gröna

Miljöpartiet kommer att avbryta den migrationspolitiska överenskommelsen – om inte regeringen lägger skarpa förslag i höstbudgeten. Det skriver företrädare för MP på SvD:s Brännpunkt i dag.

Den migrationspolitiska överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet knakar i fogarna. Lägger inte regeringen skarpa förslag i höstbudgeten kommer Miljöpartiet att riva upp överenskommelsen. Det skriver språkröret Åsa Romson och MP:s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm i en debattartikel på SvD Brännpunkt på onsdagen.

Miljöpartiet anser att flera viktiga reformer har dragit ut på tiden. En förändring av tillämpningen av reglerna om “synnerligen ömmande omständigheter” har inte skett. Även en utredning om lika rättigheter till vård har fastnat i regeringsmaskineriet. Utredningen överlämnades till regeringen redan för ett år sedan. Men därefter har inget hänt och utredningen har fortfarande inte skickats ut på remiss.

“Stödet för den migrationspolitiska uppgörelsen är beroende av övertygelsen om att dess innehåll blir verklighet. Det är inte acceptabelt att frågan om lika rätt till vård för alla fortsätter att dras i långbänk” skriver Romson och Ferm.

Överenskommelsen ingicks för lite drygt ett år sedan.