Socialdemokraterna inledde Almedalsveckan med ett konkret vallöfte: Ett maxtak ska införas i förskolan för barn i åldern ett till tre år. Dagens Arenas Eric Sundström sätter utspelet i ett politiskt sammanhang.

Almedalsveckan valåret 2014 är formellt invigd! 200 journalister fotade varandra och snackade väder i väntan på att söndagens presskonferens med S-partiledaren Stefan Löfven skulle inledas. Och som Dagens Arena har rapporterat hade Löfven ett konkret vallöfte med sig. Men varför föreslår S ett tak på max 15 barn per förskolegrupp i åldern ett till tre år? Här har du en analys for dummies av utspelet.

1. Socialdemokraterna har hög trovärdighet i frågor som rör välfärden och skolan. Om S får bestämma är det på den spelplanen som valet ska utkämpas. Därför hoppas S att förslaget ska bidra till att valrörelsen i större utsträckning utspelas på den egna hemmaplanen.

2. Ordet ”maxtak” för tankarna till ”maxtaxa” – en reform som satte ett tak på avgiften till förskolan och som S gick till val på 1998. Reformen genomfördes 2001 och får anses ha blivit populär bland Sveriges barnfamiljer. Och i den socialdemokratiska historieskrivningen bidrog reformen till valsegern 2002 och det betydande stödet bland ombytliga mittenväljare i samma val. Historien får gärna upprepa sig, tänker S-strategerna.

3. Det handlar om barn. Små barn. Oavsett om du är förälder och har barn på förskolan eller inte: Det är svårt att vara emot en reform som innebär att samhällets minsta bröder och systrar får såväl mer lugn som ökad uppmärksamhet på förskolan. Redan under pressträffen började journalister twittra om sina egna erfarenheter av förskoleklasser. Förslaget går in i hjärtat.

4. Det är ett intellektuellt hederligt och klokt förslag, om vi ska tro det PM som S delade ut under pressträffen. Statistiken visar att barngrupperna har blivit större, forskningen visar att små barn mår bra av mindre barngrupper. Och att satsa tidigt på det minsta är en investering som betalar sig på sikt: Barn som har gått i en förskola av hög kvalitet når högre resultat i grundskolan, påpekar S.

5. Reformen kostar 1,1 miljarder kronor. Men Löfven berättade inte hur reformen ska betalas, utan det ska Magdalena Andersson göra under Socialdemokraternas ekonomiska seminarium på tisdag. På så vis har S skapat en cliffhanger och förhoppningen är att förslaget ska bli en snackis under ett par dagar. Finansieringen ska dock ske med höjda skatter i någon form, vilket skapar ett dilemma för Moderaterna: Ska de gå emot ett förslag som är bra för barnen? Det hoppas S, som behöver fler konflikter med M. Och det är en konflikt som troligen skulle gynna S – och som i ett socialdemokratiskt drömscenario skulle kunna leda till borgerlig splittring och rödgrön(rosa) uppbackning för förslaget.

Fortsättning följer. Almedalsveckan har börjat.