Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Miljöpartiets valberedning föreslår Isabella Lövin som nytt språkrör i stället för Åsa Romson. Gustav Fridolin får sitta kvar, enligt valberedningens förslag. 

Miljöminister Åsa Romson avgår som språkrör för Miljöpartiet och ersätts med biståndsminister Isabella Lövin. Det förslaget presenterade Miljöpartiets valberedning på en presskonferens i dag.

– Valberedningen har kommit fram till ett nytt förslag. Vi har kommit fram till att de som har starkast stöd och bäst förmåga att leda Miljöpartiet är Isabella Lövin och Gustav Fridolin, säger Katrin Wissing, vice sammankallande i valberedningen.

– Jag är övertygad om att vi har ett bra och brett underlag för det förslag vi har kommit fram till, säger Joakim Larsson, sammankallande i valberedningen.

Gustav Fridolin föreslås alltså få sitta kvar, trots att han också har kritiserats hårt för sin hantering av den senaste tidens skandaler i Miljöpartiet.

– Gustav Fridolin är en utav våra mest erfarna politiker, han har starkt stöd i partiet, har gjort ett gott arbete och vi tror att han kommer göra det även i framtiden, säger Katrin Wissing.

Efter presentationen av valberedningens förslag blev det en paus i presskonferensen, eftersom Isabella Lövin och Gustav Fridolin var något sena. Men den återupptogs några minuter senare.

– Jag är väldigt glad och hedrad över valberedningens förslag. Jag ser att Miljöpartiet behövs i regeringen. Vi har väljarnas förtroende att förvalta, säger Isabella Lövin om beskedet.

Gustav Fridolin säger att han är ödmjuk och tacksam över det fortsatta förtroendet från valberedningen, och att han ser fram emot att få arbeta med Isabella Lövin.

– Hon är en av de starkast lysande stjärnorna i Miljöpartiet, med en stjärnglans som kommer inifrån, säger Gustav Fridolin.

På fredag inleds Miljöpartiets kongress, och det är då partiet röstar om valberedningens förslag till språkrör. Men allt tyder på att förslaget går igenom. Åsa Romson har själv sagt att hon kommer att lämna om valberedningen föreslår någon annan.

Miljöpartiet vill inte svara på om Åsa Romson i så fall även kommer att lämna posten som miljöminister.

– Romson är fortfarande språkrör och miljöminister. Inte förrän vi blivit valda av kongressen – om vi blir det – kan vi ta sådana diskussioner, säger Isabella Lövin.

Valberedningens förslag var väntat, och har redan på förhand väckt intern kritik. Att det kvinnliga språkröret får gå medan det manliga stannar kvar är inte passande för ett feministiskt parti, menar kritikerna.

Men valberedningens sammankallande Joakim Larsson tycker inte att petningen av Romson går emot det feministiska perspektivet.

– Vi har det feministiska perspektivet att personer bedöms som individer. Det finns inget i våra stadgar som säger att språkrören har ett delat ledarskap på det sätt att båda måste gå eller båda måste stanna.