Kent Ackholt, ombudsman LO Bild: pressbild
Kent Ackholt, ombudsman LO Bild: pressbild

Fredrik Reinfeldt svarade inte på om han vill skrota fas 3. Däremot öppnade han under P1 Morgons utfrågning för att bygga ut Samhall. ”Han vet inte vad han pratar om”, menar Kent Ackholt, ombudsman på LO.

På tisdagsmorgonen var det statsminister Fredrik Reinfeldts (M) tur att frågas ut i P1 morgons partiledarutfrågning. På frågan om han kommer att möta kraven på att skrota sysselsättningsfasen, eller fas 3, gav han inget svar. Han lämnade dock förslag på att bygga ut Samhall för att sysselsätta en del av de 35 000 människor som i dag står väldigt långt från arbetsmarknaden. Kent Ackholt, ombudsman på LO, menar att statsministern inte vet vad han pratar om.

– Samhall klarar inte ens att sysselsätta den personal de har i dag, 15 till 20 procent av deras personal går till jobbet utan att göra någonting, säger Ackholt.

Han menar att regeringen inte gjort någonting för att förbättra situationen för det statliga bolaget.
– Dessutom är Samhall till för att arbetsrehabilitera människor med funktionsnedsättning, det enda människorna i fas 3 har ”gjort” är att vara arbetslösa under en längre period. Att bygga ut Samhall kan vara en strategi, men den är inte särskilt genomtänkt, säger Ackholt.

Reinfeldt menade i radioprogrammet att kvaliteten i fas 3 har varit varierande, men att insatserna beskrivs väldigt ensidigt av hans politiska motståndare.
– Det är solklart att fas 3 är ett misslyckande och vi är inne i en ond spiral av massarbetslöshet. Jag tror mer på att ta tillbaka enkla jobb till kommunerna, än att sänka ingångslöner och skippa kollektivavtal som i dag, säger Ackholt.