Jan Björklund (L)/Bild:press

regeringsbildning Efter Jonas Sjöstedts krav på inflytande för att godta den blocköverskridande överenskommelsen uppger röster inom Liberalerna att de inte är beredda att ge efter på några punkter.

Konflikten inom Liberalerna om de skulle stödja Löfven eller Kristersson har varit tydlig de senaste veckorna, även om Jan Björklund till slut fick gehör för linjen att godta den politiska överenskommelsen med S, MP och C.

Men med Jonas Sjöstedts nya krav på inflytande för att Vänsterpartiet ska trycka på gul knapp för Stefan Löfven har situationen förändrats, menar vissa Liberaler.

»Överenskommelsen som partirådet tog ställning till har fallit« säger en källa till Dagens industri, som tidningen benämner som »tung«.

Riksdagsledamoten Juno Blom säger till Sveriges Radio Ekot att det efter V:s krav krävs en ny diskussion inom Liberalerna om den politiska uppgörelsen med S och MP.

– Nu har det kommit in nya fakta i ärendet som jag inte riktigt vet vad det står för, säger hon till Ekot.

Riksdagsledamoten Helena Gellerman (L) kan inte se hur man kan gå V till mötes utan att bryta mot överenskommelsen mellan fyra partier.

– Det är som det står, att Vänsterpartiet inte ska ha något inflytande på den politiska inriktningen under mandatperioden, säger Helena Gellerman.

I motsats till de här riksdagsledamöterna lät partiledaren Jan Björklund under sin presskonferens igår öppen för att S skulle samtala med V på politiska områden som inte ingår i överenskommelsen på 16 sidor. På frågan om partiet är berett att stryka formuleringen om att V ska utestängas från inflytande över den politiska inrikningen sa han:

– Det är inte meningen i dokumentet det handlar om, det är att V faktiskt utestängs från inflytande enligt den här överenskommelsen.

Åtta av 20 riksdagsledamöter föredrog Ulf Kristersson som statsminister framför Stefan Löfven.