Per Hedlin, vd Ledarna. FOTO: press

Fackförbundet Ledarna har i flera år delat med sig av förstahandskontrakt till före detta anställda och anhöriga. Dagens Industris granskning visar att centrala lägenheter i Stockholm har tilldelats höga chefers barn och bonusbarn.

Ett antal omdiskuterade lägenhetsaffärer har fått fackförbund, däribland Kommunal, att bli restriktiva och strama upp regelverket för hur lägenheter får användas av anställda. Hos fackförbundet Ledarna, som organiserar 90 000 av Sveriges chefer, är det policy att dela ut lägenheter till anställda. Fackets ordförande Annika Elias säger till Dagens Industri att hälften av lägenheterna går till anställda och hälften är tillgängliga på den allmänna bostadskön.

– Om man är anställd på Ledarna får man ställa sig i en intern bostadskö där hälften av de här lägenheterna fördelas. Det är vår policy. Jag tycker det är okej. Jag tycker det är bra, säger hon.

DI:s granskning visar dock att lägenheter endast blir tillgängliga för allmänheten om det inte finns någon anställd i kö. Tidigare har kretsen kring Ledarna varit ännu generösare och delat ut lägenheter till bland annat anhöriga och före detta anställda.

Bland dem som fått förstahandskontrakt finns bland annat Ledarnas vd Per Hedelins styvdotter och systerson. Även barnbarn till organisationens tidigare ordförande Björn Bergman har fått lägenhet.

Di:s granskning visar också att Per Hedelin haft en lägenhet i fackförbundet Visions fastighetsbestånd. Enligt Hhdelin skulle Vision i utbyte få tillgång till Ledarnas lägenheter.

– Jag skulle aldrig göra en sådan lösning i dag, säger Per Hedelin.

Enligt fackförbundet Vision anmäldes Hedelin till Hyresnämnden, då ledarnas vd aldrig var skriven på adressen.