Det blir ingen LO-samordning i avtalsrörelsen. Anledningen är att styrelsen inte har kunnat komma överens om lönesatsningar inom kvinnodominerade yrken.

LO-förbunden kommer att gå fram var för sig i avtalsrörelsen. Det beslutade LO:s representantskap under onsdagen. Anledningen är att styrelsen inte kan komma överens om en modell för lönesatsningar inom kvinnodominerade yrken.

– Det är dåligt gjort av oss att inte komma överens. Jag blir sällan deprimerad, men nu blir jag det, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson var besviken.

– Det är ett misslyckande, det är det. Det finns frågor som alltid sliter på oss och det här har varit en av dem, sa han enligt Arbetet.

Kommunals absoluta krav på extra lönepåslag för undersköterskorna är en av frågorna som vållat stor konflikt. Kravet har väckt kritik från bland annat Fastighet, Handels och Hotell- och restaurangfacken som också velat se extra lönepåslag för deras lågavlönade grupper. IF Metall har däremot varit positiva till Kommunals krav.

– Vi står fast vid vårt krav om en särskild satsning på undersköterskornas löner. Vi känner ett starkt stöd för det från andra fackförbund, arbetsgivare, ekonomer och den breda allmänheten. Inte minst från medlemmar, anhöriga och brukare i vården och omsorgen, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström i ett pressmeddelande efter beskedet att det inte blir någon samordning.

IF Metall ger sitt stöd till Kommunal:

– IF Metall har framhållit att vi tycker att det är bra att Kommunal har pekat ut en grupp som är värdediskriminerad och att vi nu kan pröva om relativlönerna kan utjämnas. Vi stöttar Kommunals kamp för extra påslag till undersköterskorna, säger Anders Ferbe i ett pressmeddelande.

Från Byggnads sida beklagas att samordningen fallit:
– Jag tycker det är tråkigt, jag tycker det är förbannat tråkigt. Jag tycker man gjorde ett bra jobb från LO med det förslag som låg, att vi inte kan enas om det är tråkigt, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Byggnadsarbetaren.