Foto: Webstjärnan/Flickr.
Foto: Webstjärnan/Flickr.

Betygkritik Försöket med betyg från årskurs 4 sågas av både forskare och remissinstanser. Och av landets 20 största kommuner är det bara två som vill delta i försöket, rapporterar Ekot.

Idén om att införa en försöksverksamhet med betyg från årskurs fyra bygger på en kompromiss mellan allianspartierna – som vill tidigarelägga betygspremiären – och regeringen som motsatt sig ett sådant förslag. Överenskommelsen kom till efter att SD deklarerade att de stödde alliansens linje, vilket gjorde att regeringens tvingades kompromissa i frågan.

Tanken är att 100 skolor frivilligt ska delta i försöket som planeras att starta i höst. Men intresset är minst sagt svalt, visar Ekots undersökning. Av landets 20 största kommuner är det endast två som är intresserade av att delta – Borås och Norrköping. Men det är ännu oklart om det finns några skolor i de två kommunerna som vill vara med.

Försöket med betyg från fyran har också sågats av både forskare och remissinstanser. En tidigare granskning från Dagens Arena visar att minst 27 remissinstanser är kritiska mot förslaget, däribland flera tunga remissinstanser som Skolinspektionen, Skolverket, ett flertal universitet samt de två lärarfacken.