Malin Ragnegård. Foto: Fredrik Sandin Carlsson/Kommunal.

Arbetsmarknad På tisdagen omvaldes Malin Ragnegård till Kommunals ordförande. Dagens Arena pratade med henne om utmaningarna för förbundet framöver. Välfärdens finansiering, avskaffandet av karensavdraget och högre löner är några av de stora frågorna. 

Sveriges största välfärdsförbund Kommunal har kongress i Göteborg. På tisdagen omvaldes Malin Ragnegård till förbundets ordförande.

– Det känns fantastiskt såklart. Att bli vald för första gången var jättestort, men att bli omvald är ännu större. Det är ett kvitto på stort förtroende och är väldigt hedrande. Det är stort och mäktigt att få fortsätta leda Sveriges viktigaste fackförbund, säger Malin Ragnegård till Dagens Arena.

Vilka är de stora frågorna för Kommunal de kommande åren?

– Vi kommer att fortsätta driva viktiga frågor om högre lön och bättre arbetsvillkor i välfärden. Det behöver vi göra i olika delar. Dels i avtalsrörelsen men det finns också ett politiskt ansvar att säkra finansieringen till välfärden, den ska vara högre och mer långsiktig. Det behövs också större bemanning och karensavdraget ska avskaffas helt och hållet, säger Malin Ragnegård.

Tystnadskultur

Hon lyfter också fram tystnadskulturen på arbetsplatserna som ett stort problem.

– Det är viktigt att vi är modiga tillsammans och tar krafttag mot arbetsgivare som ägnar sig åt att tysta, hota och dela ut repressalier mot medlemmar och förtroendevalda. Vi måste växla upp och agera kraftfullt mot detta med starkare organisering så att fler känner sig säkra och vågar larma om brister.

Foto: Fredrik Sandin Carlsson/Kommunal.

 

Förra veckan gick Kommunal ut med strejkvarsel mot Almega Vårdföretagarna. Facket kräver att deltidsanställda ska ha rätt till samma övertidsersättning som heltidsanställda. Omkring 50 000 anställda inom privat vård och omsorg omfattas av varslet som startar 16 juni kl 07.00 om parterna inte är överens innan dess.

– Vi hoppas såklart att man ska hitta en lösning, men vi står på oss och tänker driva igenom likvärdiga villkor som finns inom offentlig verksamhet i samma bransch. Det är inte rimligt att villkoren ska vara sämre hos vinstdrivande bolag, säger Malin Ragnegård.

Kritik mot lönemärket

På onsdagen avslöjade Aftonbladet att Attendo och andra vårdföretag försökt kartlägga vilka anställda som deltar i strejken. I mail till anställda har arbetsgivaren uppmanat de som tänker strejka att ta tjänstledigt utan lön.

– Det är förfärligt att man gör på det viset. Det tillhör inte alls spelreglerna på svensk arbetsmarknad. Det är fruktansvärt och regelvidrigt, säger Malin Ragnegård.

Inför kongressen har det skickats in ett flertal motioner om det lönenormerande industrimärket. Flera motionärer ifrågasätter om märket är till gagn för medlemmarna och vill att deras lönehöjningar ska ligga över märket. Dagens Arena har under våren skrivit om kritiken mot märket. Ekonomiprofessor Lars Calmfors menar till exempel att det håller tillbaka lönerna i välfärden, vilket blir problematiskt när det behöver attraheras fler dit, inte minst till äldreomsorgen.

Malin Ragnegård säger att man inte kommit in på den diskussionen än på kongressen. Men förbundsstyrelsens förslag är att motionerna ska avslås. Man ser att det finns fördelningsrelaterade problem men framhåller att vissa yrkesgrupper inte har lika stark förhandlingsstyrka som andra. Utan LO-samordningen skulle det vara svårt att få en lönehöjning i paritet med märket, argumenterar förbundsstyrelsen.

– Jag tänker att det är en långsiktig diskussion, om vad alternativet är. Vi står bakom märket men behöver ha en diskussion om hur vi ska kunna flytta fram positionerna för en mer jämlik och jämställd löneutveckling på bred front, säger Malin Ragnegård.