Fackförbundet Kommunal varslar om strejk för medlemmar som arbetar med storstädning på Lunds universitetssjukhus. Varslet är en sympatiåtgärd till stöd för Seko:s konflikt med arbetsgivarorganisationen Almega.

Kommunal har varslat om att ta ut medlemmar på Lunds universitetssjukhus i strejk. De som berörs av varslet är personal som arbetar med storstädning på sjukhuset. Varslet kan bli verklighet den 30 juni klockan 00:00. Sedan den andra juni pågår en stor konflikt mellan fackförbundet Seko och arbetsgivarorganisationen Almega. Konflikten handlar om att Seko vill hindra fler visstidsanställningar, vilket Almega inte har gått med på. Kommunals varsel är en sympatistrejk. Att förbundet just tar ut städarna på Lunds universitetssjukhus beror på att det är Almega träffas av varslet.

– Den svenska arbetsmarknaden förändras. Otrygga anställningar blir allt vanligare. SEKO:s sak är vår sak och därför är det självklart för oss att stödja SEKO i deras förhandlingar för rättvisa arbetsvillkor och anställningar, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare för Kommunal i ett pressmeddelande på förbundets hemsida.

Dessa fackförbund har varslat om sympatistrejk till stöd för Seko:

Kommunal

Hotell- och restaurangfacket

IF Metall

Elektrikerna

GS