Kommunals ordförande Anneli Nordström. Bild: Fredrik Sandin Carlson

Kommunal har varslat om en nyanställningsblockad på privata vårdbolag. ”Förhandlingsläget är låst” säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Fackförbundet Kommunal har varslat om konflikt på tre stora privata vårdbolag. Konflikten sker genom en nyanställningsblockad och kommer att gälla från den 20 april.
– Förhandlingsläget är låst och som en sista åtgärd för att få Vårdföretagarna att lyssna tvingas Kommunal nu att varsla om konflikt, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström i ett pressmeddelande.

Genomsnittslönen för en personlig assistent är 19 500 kronor. Det är samtidigt ett yrke som är mycket kvinnodominerat.
– Löneläget för personliga assistenter är ett bedrövligt exempel på värdediskrimineringen av manligt och kvinnligt arbete. Lönegapet mellan mans- och kvinnodominerade yrken är i genomsnitt 3 000 kronor per månad, säger Annelie Nordström.

I år höjdes vårdföretagens ersättning för varje utförd assistanstimme med nio kronor. Kommunal kräver att 5,58 kronor av den höjningen ska gå till löneökningar. De privata vårdbolag som omfattas av nyanställningsblockaden är Frösunda, Humana Assistans AB och Olivia.