Bild: Anders Löwdin

Emma Lennartsson lämnar Kommunal för ett nytt toppjobb i S-kansliet. Att kunna arbeta nära Stefan Löfven var avgörande.

Emma Lennartsson går från tjänsten som chefsekonom på Kommunal, till ett toppjobb som chef i Socialdemokraternas partikansli. Men för Emma Lennartsson innebär det en återförening med bekanta korridorer. Hon har tidigare arbetat som bland annat chef för budgetenheten i S-kansliet.

Samtidigt är det ingen hemlighet att Socialdemokraterna under en tid haft problem med sin interna organisation. Dagens Arena ringde upp för att fråga varför Emma Lennartsson tackade ja.

Hur känns det?
– Det känns jätteroligt. Det kommer att bli tufft, men otroligt roligt.

Vad kommer att bli tufft?
– Det är två och ett halvt år kvar till valet. Även om Stefan Löfven har fått en drömstart så kan mycket hända fram till dess. Politik är alltid tufft.

Varför tar du det här uppdraget, när du redan har ett högprofilerat jobb?
– Jag hade svårt att fatta beslutet. Jobbet på Kommunal har varit jätteroligt. Men jag tycker att det är otroligt viktigt att Socialdemokraterna kommer tillbaka i matchen och vinner nästa val. Därför har jag tackat ja.

Vad är det du ska göra på ditt nya uppdrag?
– Jag blir gruppsekreterare för Socialdemokraterna i riksdagen och chef för partiledningens stab. Som gruppsekreterare blir jag ansvarig för den övergripande politiska strategin, att ta fram den och se till att den efterlevs. Som stabschef blir jag ansvarig för att det dagliga stödet till partiledningen fungerar.

Det har sagts att Socialdemokraternas partiorganisation lider av dålig internkommunikation och brister i pressarbetet. Hur ser du på det?
– Jag har varit borta från partikansliet en tid, så jag har ingen egen information om hur det fungerar i dag. Men det finns väldigt många, väldigt duktiga medarbetare. Jag träffade personalen senast i morse och de verkar väldigt laddade för att jobba.

Kan man vänta sig fler högprofilerade rekryteringar ”utifrån”?
– Vi ska rekrytera en ny budgetchef i närtid, det är det jag vet om i dag.

Vad ser du mest fram emot med arbetet?
– En massa saker. Det ska bli jätteroligt att arbeta med Stefan Löfven. Jag har haft att göra med honom tidigare och vet att han är en duktig person.