Anneli Nordström Bild: Kari Kohvakka
Anneli Nordström Bild: Kari Kohvakka

I dag träffas alla fackförbundsordförande för att diskutera om det går att nå jämställda löner med dagens modell. Facken är djupt splittrade i frågan.

Jämställda löner är en av de hetaste frågorna inför nästa avtalsrörelse. Fackförbund med många kvinnor som medlemmar har på senare tid höjt tonläget. När samtliga fackförbundsordförande från LO-, TCO– och Sacoförbunden i dag träffas står frågan högst upp på dagordningen.
– Kvinnor som har en yrkesutbildning och som arbetar i branscher som är kvinnodominerade måste få lite mer än det så kallade märket under de kommande avtalsrörelserna tills de har kommit i fatt männen i de mandominerade områdena, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström till Ekot.

Kommunal vill fortsatt att arbetsgivare och fack inom den konkurrensutsatta industrin ska förhandla fram hur mycket löneökningar som Sverige tål i förhållande till omvärlden. Men lönerna borde höjas mer i de kvinnodominerade yrkena.
– Nu känner man att det är nu eller aldrig, säger Anneli Nordström.

Det mansdominerade IF Metalls ordförande Anders Ferbe tycker att de kvinnodominerade branscherna ropar efter för mycket.
– Jag tycker det är oansvarigt och verkligen att leka med elden att tro att vi som finns inom industrin ska acceptera att andra använder oss som trampolin för att lyfta sina löner, säger han.

Att vissa grupper skulle få helt andra löner utan att det leder till kompensationskrav är inte möjligt enligt Anders Ferbe.
– Att stora grupper skulle kunna få en helt annan summa pengar än de andra är ogörligt i en avtalsrörelse, säger han till Ekot.