I helgen ska Kristdemokraterna göra en kraftsamling inför valrörelsen under kommun- och landstingsdagarna i Göteborg. Partiets starke man i Markaryd, Bengt Germundsson, ser ljust på framtiden trots dystra opinionssiffror.

Det är jubileumsår för Kristdemokraterna i år. Partiet firar 50 år och Göran Hägglund har suttit i tio år som partiledare. Men med tanke på opinionsläget – 3,7 procent enligt DN/Ipsos senaste mätning – är frågan om KD har så mycket att hurra över. Sedan förra valet har Kristdemokraternas kräftgång i opinionen varit konstant.

Bengt Germundsson är sedan 2003 kristdemokratiskt kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Markaryds kommun. I senaste valet fick partiet 45 procent av väljarstödet. Trots att KD har legat vid fyraprocentspärren på riksplandet under den senaste mandatperioden är han full av tillförsikt, säger han till Dagens Arena.

–  Jag är ganska betryggad om att det kommer att förändras drastiskt till vår fördel under det knappat halvår som är kvar till valet.

Hur ska ni lyckas med det?

–  Vi kommer att få ett betydligt större medialt utrymme i takt med att alla partier får presentera vad man står för. Nu är det inte bara regeringspolitik som kommer att presenteras utan även partipolitiken. Då blir det tydligt vilka alternativ som står mot varandra, säger Bengt Germundsson.

Vilka frågor kommer att vara viktigast för KD i valrörelsen?

– Vi ska stå upp för de frågor som vi har lyft fram nu: barn och ungdomars uppväxtvillkor är i fokus. Sedan är det frihet och valfrihet, och även civilsamhällets betydelseroll för att vi ska kunna bygga ett starkt samhälle.

Vad ligger bakom framgången för dig och KD i i Markaryd?

– Det är ett långt och troget arbete där vi har varit tydliga och bedrivit en konsekvent linje. Vi har också visat att vi bygger på grundvärderingen att vi alla tillsammans behövs i samhällsygget, och att civilsamhället är viktigt eftersom alla kan vara med och bidra till en positiv utveckling.

Vad kan KD på riksplanen lära sig av Markaryd?

– Det är svårt att ha något kortfattat svar på det, men jag tror att det handlar om att våga stå för de frågor som man mejlsar ut som viktiga. Det tycker jag vi har gjort mycket mer nu än i de nationella valrörelser som jag har varit med i tidigare.

Du har varit en av Göran Hägglunds främsta kritiker. Har du fortsatt förtroende för att han ska kunna vända partiets kris?

– Den vänder vi ju tillsammans. Den kritik som jag har fört fram tidigare ledde till att vi fick en intern debatt. Jag tycker att vi har blivit ett parti som står betydligt mer enat, starkt och sammanhållet än innan.

Men det har inte gett någon positiv effekt på opinionen?

– Nej, men nu har vi ägnat tiden åt att skapa en stark intern organisation och mejlsat fram ett antal prioriterade politikområden. En del av dem har redan släppts och andra kommer att släppas efter hand fram till valet.  Det gör att vi står på en helt annan grund än vi gjorde för tre år sedan. Det ger mig tillförsikt att vi vet i vilken riktning vi ska gå. Vi har alla ett ansvar för läget och kan inte bara lägga det på partiordföranden.

Tror du att KD kommer att finnas kvar i riksdagen efter höstens val?

– Ja, det tror jag. Målsättningen är att öka vårt tidigare resultat. Det är en utmaning och det kommer vi att jobba kraftfullt för att nå fram till, säger Bengt Germundsson.