Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Förundersökning om försäljningen av Serafen läggs ned. Uppsåt går inte att stärka, enligt chefåklagare Alf Johansson.

Riksenheten mot korruption lägger ned den förundersökning om försäljningen av Serafen som inleddes våren 2012.

Vårdcentralen såldes 2007 för 694 500 kronor. När läkarna som köpt Serafen sålde vidare verksamheten fick man ut 20 miljoner kronor.
– Förundersökningen läggs ned därför att jag inte anser att det går att styrka uppsåt hos någon i förtroendeställning, säger chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption i ett uttalande.

– När jag har tittat på det här har jag inte ansett mig mig kunna konstatera att det funnits ett uppsåt bland dem i förtroendeställning beträffande det här ärendet, säger Alf Johansson till Dagens Arena, och då blir det heller inte en sak för straffrättslig bedömning.

– Man kan alltid fundera på om det borde [från landstingets sida, reds anm.] ha gjorts en mer djupgående analys och om bearbetningen borde ha gjorts på ett annat sätt eller om man borde ha använt en annan modell. Men värdering är alltid en bedömningsfråga, och det krävs rätt så mycket för att kräva att någon har haft uppsåt.

Vänsterpartiets Håkan Jörnehed säger att det här är ett tråkigt beslut för medborgarna, men att det ändå har varit viktigt att den juridiska processen har haft sin gång:
– Det man nu måste fundera på är om man behöver se över lagstiftningen, också de borgerliga politikerna har medgett att det här inte har gått rätt till. Vi ska nu titta närmare på vilka skäl chefsåklagaren haft, säger han till Dagens Arena.

I december stod det även klart att landstinget inte kommer att få ut mer pengar för Serafen. Landstingsdirektören menade då att det inte finns någon juridisk grund för att kräva tillbaka pengar.