Bild: Knut Koivisto

LO väljer ny ordförande i slutet av maj. De nominerade är kända, men någon öppen process likt den flera riksdagspartier haft, blir det inte.

I slutet av december var det inofficiellt nomineringsstopp när det gäller vem som ska ta över ordförandeklubban i LO. Fyra kandidater har nominerats: Tobias Baudin (nominerad av Kommunal), Helén Pettersson (nominerad av Handels), Jan-Henric Sandberg (nominerad av Pappers), samt Karl-Petter Thorwaldsson (nominerad av IF Metall).

Fler personer kan fortfarande komma att nomineras, men valberedningens arbete kommer nu att gå in i en mer intensiv fas utifrån de fyra som föreslagits.

Det politiska landskapet har under året präglats av så kallade öppna processer i flera riksdagspartier som valt nya ordföranden. Dagens Arena ställde ett par frågor till valberedningens ordförande Hans Tilly (förbundsordförande för Byggnads), om hur valförloppet kommer att se ut i LO.

Hur ser valberedningens arbete ut framöver?
– Vi kommer att träffa alla nominerade och med dem diskutera de krav vi i valberedningen upplever att de olika förbundsledningarna har på LO:s nya ledning. Därefter så kommer vi att träffa alla förbundsledningar och gå igenom vad vi ser och vad vi kommer fram till. Eventuellt kan det rentav vara ett förslag.

När lägger ni fram ett förslag, tror du?
– Det gör vi på kongressen, såvida det inte är så att det finns endast ett namn. I så fall kommer vi offentliggöra det, så att säga. Vår förhoppning är att vi ska ha en enig valberedning.

Blir det en så kallad ”öppen process”?
– Det kan inte vara så mycket mer öppet än vad det är nu, såhär långt. Alla vet ju vilka fyra som är nominerade som ordförande. Sen ska det väljas en vice ordförande och en avtalssekreterare.

Det är inte så att ni planerar att ha exempelvis öppna seminarier med kandidaterna?
– Nej. Det tar vi med förbundsledningarna. Det är förbunden som är medlemmar i LO. Vi hade en träff med dem för ett år sedan, det ligger till grund för valberedningens uppfattning om hur förbunden ser på LO:s framtid och företrädare.